Egnsteatre bøder for koks i Kulturministeriet

DEBAT: Administrativt koks i Kulturministeriet er ifølge Teatrenes Interesseorganisation (TIO) skyld i, at en række egnsteatre lige nu mangler flere hundredetusinde statslige tilskudskroner for at få budgetterne til at hænge sammen. Det skal der findes en løsning på nu, lyder det fra Gitta Malling, formand for TIO.

Af Gitta Malling
Formand for Teatrenes Interesseorganisation (TIO) og leder af Limfjordsteatret

"Åh nej, nu hyler teatrene igen op om, at de vil have flere penge".

Jeg gætter på, at det var den tanke, mange seere sad tilbage med efter et indslag i TV Avisen mandag 24. februar, hvor jeg fortalte om, at staten har skåret i sit tilskud til en række egnsteatre. TV Avisens indslag endte nemlig med at referere et skriftligt svar fra Kulturstyrelsen, som siger, at landets egnsteatre samlet set ikke er blevet beskåret, men "får de samme penge".

Det her er dog ikke en 'send flere penge til teatrene'-traver. Den historie, TV Avisen kun lige fik skrabet lidt i overfladen, handler om administrativt koks i Kulturstyrelsen og Kulturministeriet. Og om en magtarrogance så stor, at nedskæringer i statens tilskud til egnsteatre gennemføres uden varsel, forklaring og vilje til dialog - i strid med både god forvaltningsskik og eksisterende politiske aftaler.

For lidt, for sent og for glatte embedsmænd
En række egnsteatre står lige nu og mangler op til flere hundredetusinde statslige tilskudskroner i budgettet.

Fx har Mungo Park i Allerød netop fået at vide, at de i 2014 får 213.000 kr. mindre, end teatret ifølge sin aftale med staten er berettiget til, Odsherred Teater er blevet beskåret med 131.000 kr., og Carte Blanche i Viborg får i år ca. 143.000 kr. mindre i særligt statsligt tilskud end i 2012, fordi man har valgt at skrue pl-reguleringen af tilskuddet tilbage til 2006-niveau.

Sidste år blev teatrene også beskåret, pludseligt og uden varsel. Det er betragtelige beløb, og det rammer ekstra hårdt, at nedskæringerne kommer midt i teatersæsonen, hvor der for længst er budgetteret med pengene.

Og som om dét ikke var nok, så smøler Kulturstyrelsen så meget med udbetalingerne, at teatrene bliver pressede på likviditeten og har svært ved at betale lønninger og regninger - første tilskudsrate skulle betales 1. januar, men pengene er først lige blevet overført. Og der er ikke tale om et enkelt hændeligt uheld - sådan var det også sidste år.

Teflonbelagte embedsmandssvar
Alt det forholder Kulturstyrelsen sig ikke til, hverken i TV Avisen eller i det hele taget.

Kulturstyrelsen glider af på kritiske spørgsmål med teflonbelagte embedsmandssvar, om at der samlet set er de samme penge til egnsteatrene.

På den måde undgår man behændigt at forholde sig til, at egnsteatrene ikke får de penge fra staten, som de er berettiget til ifølge en politisk aftale, der blev indgået i forbindelse med kommunalreformen - ikke fordi politikerne har ombestemt sig siden reformen, men fordi der et eller andet sted i statsadministrationen er begået en regnefejl. "Samlet set de samme penge" betyder i denne sammenhæng:

"Igen i år får egnsteatrene mindre, end de er blevet lovet, fordi vi har regnet forkert"!

Vi beder ikke om ekstra penge
Der er tale om en kringlet 'tilskudsteknisk' sag, men det hjælper ikke på gennemskueligheden, at Kulturstyrelsen, som forvalter statens tilskud til egnsteatrene, er så lidt åbne for dialog, som tilfældet er. Fra teatrenes side opleves det som magtarrogance af værste skuffe.

Teatrenes Interesseorganisation, hvor jeg er formand, har opgivet at få Kulturstyrelsens embedsmænd i tale i denne sag. Derfor skrev vi i sidste uge et brev til kulturminister Marianne Jelved, hvor vi stiller en række kritiske spørgsmål til nedskæringerne.

Håbet er, at hun vil tage sig tid til at give et ordentligt svar og ikke bare river tidens kulturpolitiske standardsvar af sig: "Der er ikke flere penge".

Dét ved vi rundt omkring på egnsteatrene udmærket godt. Det er da heller ikke det, vi beder om. Vi vil bare gerne have de penge, vi er berettiget til, og som fremgår sort på hvidt af vores kontrakter med Kulturstyrelsen - og også gerne til tiden, tak!

Forrige artikel Danske tv-udbydere: DR's kommercialisering er en ærgerlig udvikling Danske tv-udbydere: DR's kommercialisering er en ærgerlig udvikling Næste artikel SBS Discovery: DR tror ikke længere på DAB SBS Discovery: DR tror ikke længere på DAB