DF: TV 2 skal tilbage til Odense

DEBAT: TV 2 har stik imod hensigten flyttet mere og mere til København og væk fra Odense. Det skal der laves om på ved de kommende medieforhandlinger, mener Alex Ahrendtsen, kulturordfører i Dansk Folkeparti.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører 

Når man besøger TV 2 i Odense, er det som at træde ind i en spøgelsesby. Man skulle ikke tro, at der lå en landsdækkende tv-station. Den ligner slet ikke det, vi forestiller os om en nyhedskanal, hvor redaktionerne og stationerne summer af liv. I Odense er gangene tomme. Det eneste forstyrrende er de kvindelige ansattes stiletter, der runger i de store haller.

Det er derimod noget helt andet at træde ind i TV 2's bygninger på Teglholms Alle i København. Her er der liv og glade dage. Masser af journalister og teknikere. Det er ikke så mærkeligt. For TV 2 har stik imod hensigten skridt for skridt flyttet mere og mere til København, selvom der i medieaftalen 2011-14 står, at "selskabets hovedsæde og centrale nyhedsredaktion skal være placeret i Odense betyder, [og] at der samlet set ikke må ske en yderligere forskydning af koncernens aktiviteter fra Odense til København".

TV 2 skal fastholdes i Odensen
Siden 2007 har TV 2 i Odense mistet 49 medarbejdere, mens TV 2 i København har fået tilført 26, så der nu arbejder lige mange i København og Odense, nemlig 530 over for 520. Ser man alene på tallene fra 2011-14, så har væksten været størst i København, nemlig med 56 medarbejdere mod 18 i Odense. Disse tal fremgår af svar fra Kulturministeriet, som vi i forbindelse med medieforhandlingerne har stillet spørgsmål om TV2's aktiviteter i Odense.

Det er vi i Dansk Folkeparti ikke tilfredse med. TV 2 blev placeret i provinsen, fordi den skulle være en modvægt til den enorme medie- og magtkoncentration, der traditionelt har været i København.

TV 2's placering med i medieforhandlingerne
Derfor har min kollega Morten Marinus og jeg også bragt emnet på banen i medieforhandlingerne. Vi har i den forbindelse kig på direktionen. Hvor holder den sine møder? I København eller i Odense? Og hvor meget af dens arbejdstid er i Odense? Det vil give et fingerpeg om fokus. Et andet område, vi interesserer os for, er News. Er der nogen særlig grund til, at TV 2 News ligger i København? Kunne kanalen ikke lige så godt ligge i Odense?

Onsdag den 30. april 2014 havde Morten Marinus og jeg derfor kulturminister Marianne Jelved (R) i salen for at spørge ind til hendes holdning om ovenstående. Hun svarede forsigtigt, men sagde dog, at ”i 2013 gik det galt”, fordi der var flere medarbejdere i København, men hun sagde samtidig, at antal ansatte ikke var den bedste metode til at opgøre aktivitetsniveauet.

Det er vi enige i. Det er meget bedre at besøge TV 2 i både Odense og København. Så kan man ved selvsyn se, hvor det sker, og det er ikke i Odense. Det agter vi at lave om på. Vi mangler kun at overbevise de øvrige ordførere om det.

Forrige artikel Tre veje til bedre kultur i kommunerne Tre veje til bedre kultur i kommunerne Næste artikel Dansk film skal fastholde det høje niveau Dansk film skal fastholde det høje niveau