DF: Museumsstøtten skal ændres

DEBAT: Tilskuddene til kulturhistoriske museer er i dag reguleret ud fra historiske tilfældigheder fremfor objektive kriterier. Der er brug for en ny måde at fordele pengene på, mener Alex Ahrendtsen (DF).

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører 

Tilfældighed og historisk betingede tilskud har medført, at nogle museer, der har høje besøgstal, får væsentligt mindre end andre, der har meget lavere besøgstal.

F.eks. modtager Danmarks Tekniske Museum, Jagt- og Skovbrugsmuseet, Designmuseum Danmark, Søfartsmuseet m.fl. tilskud, der typisk ligger på mellem fem og ti millioner kroner årligt fra staten, mens Gammel Estrup modtager 2,3 millioner kroner (+ 800.000 kroner fra en midlertidig puljebevilling til bevaring) i årligt statstilskud.

Uretfærdig støtte skal ændres
Denne åbenlyse uretfærdighed har vi i Dansk Folkeparti taget initiativ til at få set på, og det lykkedes i foråret at få alle Folketingets partier til at bede kulturministeren om at indkalde til et møde om emnet, og vi forventer, at det sker her i efteråret.

Nogle museers driftsmidler svarer ikke til de museale opgaver, de skal løse, og de er ofte meget afhængige af eksterne midler fra fonde mv. til at sikre den grundlæggende drift. Det gælder også de forsknings- og formidlingsmæssige opgaver og krav, der følger af den nye museumslov og folkeskolereformen, hvor forventningerne til museernes skoletjeneste, og dermed udvikling af undervisningstilbud, stiger voldsomt.

En væsentlig forudsætning for museernes videre arbejde er derfor, at de offentlige tilskud til museets drift kan opretholdes i tilstrækkeligt omfang.

Objektivitet fremfor tilfældigheder
Hidtil har den politiske vilje manglet til at gøre noget ved det, fordi der er mange interesser forbundet med tilskuddene. En objektiv tilgang vil uvægerligt betyde, at nogle vil få mere, mens andre vil miste, og det vil skabe utilfredshed rundt omkring.

Folketingsmedlemmer i lokalområdet vil blive udsat for et voldsomt pres fra både byråd og den lokale presse, og de vil selvfølgelig bære utilfredsheden ind på Borgen.

Det er forståeligt, men det må være i alles interesse, at det ikke er tilfældigheder, men objektivitet, der skal afgøre tilskuddets størrelse. Selvfølgelig vil der også være regionale og særlige kulturhistoriske hensyn at tage. F.eks. løfter Bornholms Museum en anselig del af vor fortidsarv, og det skal der selvfølgelig tages højde for.

I omfordelingen forestiller jeg mig derfor, at den nye fordeling vil ske som en blanding af objektivitet og særlige tilskud. Sidstnævnte skal dog også sagligt og fagligt begrundes. Det er vores overbevisning, at det er på høje tid, vi gør op med tilfældighed og historisk betingede tilskud.

Forrige artikel Komponist: Skal musik være gratis? Komponist: Skal musik være gratis? Næste artikel Statens Kunstfond: Brug for ny fortælling om kunststøtten Statens Kunstfond: Brug for ny fortælling om kunststøtten