Boxer TV: DR's uafhængighed kan gå tabt på nettet

DEBAT: DR risikerer at miste sin uafhængighed, hvis distributionen af kanaler på internettet erstatter den gratis modtagelse af DR via antennen, skriver Ulf Lund, adm. direktør, Boxer TV A/S.

Af Ulf Lund
Adm. direktør for Boxer TV A/S

DR indgik i efteråret et samarbejde med både Apple og Sony, som indebærer, at alle danskere principielt kan tilgå DR's tv-kanaler og arkiv, når bare de køber en Apple TV-boks eller en Sony PlayStation.

Samarbejdet er en konsekvens af den såkaldte OTT-model, hvor DR distribueres via internettet og derfra let kan ”castes” op på den store tv-skærm.

Det kan være besnærende at argumentere for, at DR derved på en billig og effektiv måde kommer frit og uhindret ud til alle danskere, og at DR derfor ikke længere har behov for at kunne modtages gratis af alle danskere via antenne-platformen. Men der skal ikke kradses så meget i overfladen, før man må indse, at det er en model med betydelige negative aspekter.

DR's uafhængighed er på spil
”Apple-modellen” risikerer nemlig at koste DR den uafhængighed, som er det måske allermest afgørende element i DR's eksistensgrundlag. For hvad sker der den dag, Apple beslutter sig for at opkræve en særlig betaling for adgangen til DR? Og hvad sker der den dag, hvor forbrugernes tilgang til internettet primært kontrolleres af Facebook og Google, der tilmed reelt er uden for dansk jurisdiktion og kontrol?

Eksemplerne illustrerer, at DR's uafhængighed ikke kommer af sig selv, og at vi skal tænke os grundigt om, hvis vi vil sikre, at DR ikke indirekte kommer i lommen på stærke amerikanske interesser. Danmark er et lille land, og vores sprog og kultur får svært ved at klare sig, hvis det primært er op til de amerikanske mastodonter. Derfor bør DR fortsat selv have kontrol over mindst én alternativ vej ud til danskerne.

DR er i en lang årrække udkommet til danskerne gennem antenne, kabel og satellit. Antennen er siden tidernes morgen den primære distributionsform. Med antennen har danskerne, lige siden DR startede sine første radiosendinger i 1925 og tv-sendinger fra 1951, altid kunnet modtage DR's kanaler uden at betale nogen form for abonnement ud over licensen. Det er derfor, man kalder det ”free to air”.

Hvor modtagelsen af DR via antennen er ikke-kommercielt af demokratiske og kulturelle årsager, er de to andre distributionsformer rent kommerciel. Dette illustreres af, at den billigste adgang til DR's kanaler via landets største kabel-tv-leverandører i dag er et godt stykke over 200 kroner om måneden, selvom DR’s kanaler langt overvejende allerede er finansieret over licensen.

Det danske kan drukne
Der er altså i dag primært fire måder at modtage DR på – to gratis og to meget dyre. Men ud over det med uafhængigheden, så er der den afgørende forskel mellem de to gratis-tilbud, at OTT-distributionen kaster DR ud på det store, åbne internet, mens antennen er et lukket indholdssystem, hvor det danske indhold er udskilt fra internettets enorme indholdshav.

Hvis man afvikler den gratis modtagelse af DR via antennen, vil man reelt kaste DR ud i en global indholds-tsunami, hvor det danske risikerer at drukne, blive glemt, overset, ja simpelthen forsvinde i mængden. Det vil blive et stort problem for nogle af de danske tv-udbydere, men det vil i høj grad også blive et problem for de danske rettighedshavere – og for dansk kultur i bredere forstand.

Det er en enorm fordel for især små sprogområder som det danske, at man har lukkede systemer, hvor dansk indhold er adskilt fra det globale, som i mængde overstiger det danske indhold tusindfold. Og det er ganske enkelt afgørende for DR's uafhængighed, at DR også i fremtiden kan komme frit og uhindret ud til danskerne – uanset hvad både lokale og globale kommercielle interesser måtte tilsige.

Forrige artikel Bertel Haarder sætter gang i Danmarkskanonen Bertel Haarder sætter gang i Danmarkskanonen Næste artikel LA: Tænk public service helt forfra LA: Tænk public service helt forfra