Urimelige lønkrav

DEBAT: Byrådspolitikere bør ikke stille krav om højere løn i disse nedskæringstider. Giv i stedet politikerne sekretariatsstøtte, som kan aflaste dem.

Af Torben Engholm
Genopstillende byrådsmedlem for Socialdemokraterne, Horsens Kommune

Tirsdag 3. september 2013 udbasunerer næstformand for KL's bestyrelse Erik Fabrin, at nu skal byrådsmedlemmerne have mere i vederlag for at udfylde deres pladser i landets byråd.

Jeg er meget uenig! I en krisetid, hvor der ellers skæres så mange andre steder, er dette et helt utilstedeligt signal at sende.

Det seneste år er byrådspolitikere landet over blevet spammet med den ene mail efter den anden, hvor vi skulle berette, hvor hårdt det er at være lokalpolitiker. Særligt har Danmarks Jurist- og Økonomiforbund, DJØF, vist stor interesse i at sende disse undersøgelser ud.

Og ja. Der går rigtig mange timer med at forberede sig og læse op på dagsordener og bilag til diverse møder. Men skal det da være meningen, at man vælger at gå ind i lokalpolitik for pengenes skyld? Det mener jeg ikke.

Jeg ved godt, at DJØF og flere ledende skikkelser i KL's bestyrelse mener, at det eneste saliggørende for de kommende, folkevalgte lokalpolitikere er politiske lønstigninger. Erik Fabrin kommer med følgende undskyldning derfor:

"Vi risikerer at få en dårligere kvalitet af kommunalbestyrelsesmedlemmer, og det bliver i sidste ende rigtig dyrt og dårligt – både for det nære demokrati og for den forvaltning af borgernes penge, som foregår," har KL-næstformanden sagt til avisen.dk.

Historien har vist, at bankdirektører ikke bliver bedre til at lede banker, jo større bonus de får. Dette gælder sikkert også lokalpolitikere. For det bør ikke handle om penge, men om politiske idealer, og om at gøre det bedste for det folk, der stemmer os ind i byrådet.

Jeg håber naturligvis at blive genvalgt til det kommende kommunalvalg. Men helt ærligt. Jeg bliver da hverken en ringere eller bedre politiker af at få mere i vederlag. Når jeg sidder i Horsens byråd i dag, skyldes det, at jeg blev politisk "tændt", fordi jeg var meget uenig i den førte politik på børnepasningsområdet.

At jeg blev valgt ind i Horsens byråd tilbage i 2005, skyldes, at jeg var en mand, der havde en sag, som jeg brændte for. Og det er jo det, der betyder noget.

Erik Fabrin giver også det lave vederlag skylden for, at yngre, småbørnsforældre og privatansatte er underrepræsenteret i nærdemokratiet. Det vil jeg ikke afvise, da jeg selv er ansat i det private. Men politik og indflydelse har en pris, som jeg også har måttet betale.

I stedet for et højere vederlag kunne man give lokalpolitikerne sekretariatshjælp via ansatte i forvaltningen, som kunne bakke den enkelte politiker op i det store arbejde, der er i at være folkevalgt.

Samtidig med at man gav en langt bedre sikring mod afskedigelse i det civile job. Dette ville give lokalpolitikerne ro i baglandet, samt en langt bedre mulighed for at forberede sig på de ofte meget komplicerede sammenhænge, man skal sætte sig ind i som lokalpolitiker.


Indlægget er forkortet af redaktionen.

Forrige artikel Touborg: Valg kommer til at handle om smalhals Touborg: Valg kommer til at handle om smalhals Næste artikel Engagementet kommer først Engagementet kommer først