S: Thulesen Dahl er en farlig mand

DEBAT: Hvis DF-formand Kristian Thulesen Dahl får magt, som han har agt, vil det betyde benhård styring af kommunerne og mindre lokalindflydelse til borgerne, mener Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup.

Af Simon Kollerup
Socialdemokratisk kommunalordfører

I weekenden overtog Kristian Thulesen Dahl dirigentstokken efter Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti. Det kan betyde en dyster fremtid for det borgernære demokrati i de danske kommuner og regioner. For skulle det ende så galt, at den nye DF-formand får magt, som han har agt, og kommer i regering, så kan kommunerne godt vinke farvel til megen af den selvbestemmelse, de har i dag.

Thulesen Dahl har tidligere fastslået, at kommunerne har spillet fallit og har truet med, at kommunerne hver for sig skal forhandle direkte med Finansministeriet om den enkelte kommunes budget. Hvis Thulesen Dahl stadig får mulighed for at gøre det til en realitet, så er det et hårdt slag for kommunernes selvstyre. Særligt for de mindre kommuner, der ikke har styrken til at matche det mægtige Finansministerium. Det svarer til Davids kamp mod Goliath, eller i Thulesen Dahl-sprog: Danmarks kamp mod Kina. Det vil føre til hård styring fra Christiansborg, mindre demokrati, mindre indflydelse til borgerne og i sidste ende en politik besluttet langt fra de lokale forhold.

Den samme manglende tiltro til det lokale styre gør sig gældende for Thulesen Dahls syn på regionerne. Dem kan vi helt vinke farvel til. De skal slet og ret nedlægges, hvis det står til ham.

De ansatte på sygehusene og regionalpolitikerne har i regionernes levetid leveret en beundringsværdig indsats og har arbejdet positivt med de ændringer, der fulgte i kølvandet på kommunalreformen. Og det virker ærlig talt uansvarligt og respektløst på ny at kaste sygehuse, ansatte og patienter ud i endnu en kaotisk proces, fordi man mener, borgerne skal fjernes fra beslutningsprocessen. Det gavner ingen, og da slet ikke borgerne.

Som jeg ser det, er Thulesen Dahl derfor en farlig mand for nærdemokratiet. Alene af den simple grund, at han ikke tror på det. Derfor er jeg som socialdemokrat også lodret uenig med Dansk Folkepartis nye formand. For mig er lokalt selvstyre et fundamentalt princip, der skal styrkes og udbygges. Nok skal vi i Folketinget sætte en klar ramme for kommunerne og regionerne under ét, der sikrer økonomisk ansvarlighed - men kommunerne og regionerne skal have frirum til at gøre tingene, så de passer med de lokale borgeres behov. Politiske valg er bedst tjent med at blive truffet så tæt på borgeren som muligt.

Forrige artikel Lær af Københavns røde budgetforlig Lær af Københavns røde budgetforlig Næste artikel Kommuner skal ikke tjene på hinandens borgere Kommuner skal ikke tjene på hinandens borgere