Regionerne er på retur

DEBAT: Regionernes eksistens har været truet siden opstart, lyder det fra professor ved SDU, Ulrik Kjær. Hvis ikke regionerne snart melder sig ind i kampen og får tildelt en række ansvarsområder, er deres dage talte, skriver han.

Af Ulrik Kjær
Professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, Odense.

Da de fem danske regioner blev skabt i forbindelse med Strukturreformen, var de fleste vist enige om, at amterne/regionerne havde tabt i forhold til kommunerne.

Man undgik en egentlig nedlæggelse af det regionale niveau, men med fratagelsen af opgaver og ikke mindst fratagelsen af skatteudskrivningsretten og muligheden for at prioritere på tværs af sektorer, nærmede man sig en egentlig ydmygelse. Derfor var regionerne jo også knap etableret, før man begyndte at diskutere deres nedlæggelse igen.

Regionernes udefinerede rolle
Der kunne for så vidt godt fortsat være regionale driftsorganisationer på sygehusområdet, men spørgsmålet var om der fortsat skulle være et folkevalgt element på det regionale niveau. Hvis man nu er en smule taktisk, hvordan forholder man sig så i det regionale Danmark til denne trussel?

Til at starte med var der måske nogen, der gik og håbede på en hurtig socialdemokratisk magtovertagelse, idet de vist havde mumlet lidt om, at de så ville rulle dele af reformens ugerninger overfor regionerne tilbage. Men med et regeringsskifte der lod vente på sig (der gik mere end seks år) og en socialdemokratisk kærlighed til regionerne, der langsomt kølnedes, viste dette sig at være en dårlig strategi.

Den mere konstruktive strategi, må have været at passe sin sygehusdrift så godt som muligt, og så i øvrigt rende rundt at byde sig til, hver gang der var opgaver, som skulle flyttes, og så ikke mindst argumentere for, at disse opgaver med fordel kunne deles med fem.

For hvis der var opgaver i spil, og der kunne argumenteres for, at de ikke skulle samles ét sted (staten) eller fordeles på 98 enheder (kommunerne), men i stedet skulle deles op på fem enheder, så ville de jo kunne lægges hos regionerne. Og så kunne man udvide sin opgaveportefølje og få et snigende comeback.

Farvel til comeback
Er der så dukket noget op som har kunnet deles med fem? JA. Først kom det, der i dag er kendt som Udbetaling Danmark – udbetaling af ydelser, hvor man ønskede geografisk spredning, men ikke kommunal variation. Og derfor delte man opgaven op på fem enheder, som man så bad regionerne, nåh nej ATP, om at etablere og administrere.

Og dernæst er så netop kommet tilsynet med opholdssteder, hvor den socialdemokratiske ledede regering har foreslået, at denne opgave tages fra kommunerne og samles i fem enheder, som man så vil bede regionerne, nåh nej fem udvalgte kommuner, om at etablere og administrere.

Det ligner ikke bare en ydmygelse af regionerne – det ligner også et signal om, at det er ved at være sidste chance. Hvis regionerne ikke næste gang får bragt sig i spil, når der er noget, der skal deles med fem, så må drømmen om et comeback da vist være endegyldigt slut. For som de siger i USA: ”Three strikes and you’re out”.

Forrige artikel Specialiseret viden lider en bitter skæbne Specialiseret viden lider en bitter skæbne Næste artikel Kritik på fejlagtigt grundlag Kritik på fejlagtigt grundlag