Regioner skærper krav til leverandører i nyt udbud af kviktest

De danske regioner skal kunne kvikteste op imod 200.000 danskere om dagen fra 1. maj. Det er en lille nedgang i forhold til den nuværende daglige testkapacitet på 207.000. Til gengæld stiller regionerne øgede krav til leverandørerne for at undgå situationen fra februar, hvor SOS International blev fyret efter en uge. Se også, hvordan leverandørerne forholder sig til det nye udbud af kviktest. 

Landets regioner skærper kravene til de virksomheder, der vil kvikteste danskerne for covid-19 fra 1. maj. 

De skærpede krav er en direkte konsekvens af, at regionerne i begyndelsen februar måtte fyre SOS International som leverandør i tre ud af fire regioner blot en uge efter, at kontrakten var trådt i kraft.

Det skete, fordi selskabet ikke magtede opgaven i det krævede omfang, ligesom der blev konstateret alvorlige brud på kvaliteten hos underleverandøren Medicals Nordic.

I stedet overtog Falck og Copenhagen Medical størstedelen af SOS Internationals kviktestopgaver, og regionerne vil med de skærpede regler undgå en lignende situation i det nye udbud. 

Det oplyser Anders Kjærulff, koncerndirektør i Region Midtjylland, som står for regionernes kviktestkontrakter, i en meddelelse til Altinget.

"I det nye udbud indgår naturligvis alle de erfaringer, vi har gjort os. Blandt andet går vi denne gang endnu længere for at sikre os, at de virksomheder, der kommer i betragtning til at løse opgaven også faktisk er i stand til at løse den," lyder det fra Anders Kjærulff.

Her er de skærpede krav
De midlertidige aftaler med Falck og Copenhagen Medical udløb oprindeligt 30. marts, men 25. februar blev kontrakterne er nu blevet forlænget til 30. april for at give regionerne mere tid til at gennemarbejde og kvalitetssikre det kommende udbud. 

Samtidig blev den daglige kviktestkapacitet forøget med over 88 procent fra 110.000 til 207.000

Testkapaciteten falder en smule i det nye udbud. 

Her er planen, at de private leverandører skal kunne teste op imod 200.000 danskere om dagen fra 1. maj.

Kontrakten kan dog både opskaleres til en daglig testkapacitet på 400.000 og nedskaleres til en daglig testkapacitet på 40.000.

Begge dele kan ske med 14 dages varsel fremgår det af udbudsmaterialet. 

Udbuddet indeholder desuden flere nye krav til tilbudsgiverne.

Virksomhederne skal kunne dokumentere erfaring med at levere sundhedsydelser i stort omfang i form af enten test eller vaccinationer af minimum 10.000 personer årligt inden for de seneste tre år.

Derudover skal leverandørerne også kunne organisere de stationære testcentre og mobile testenheder på en måde, som sikrer overholdelse af de generelle anbefalinger i forhold til at forebygge smittespredning blandt både det tilknyttede personale og de borgere, der skal testes.

Dertil kommer basale krav som korrekt brug af værnemidler og hyppig rengøring, fremgår det af udbudsmaterialet. 

Pris og kvalitet vægter i udbuddet lige højt, og kvalitet bedømmes ud fra fem delkriterier, nemlig uddannelse og rekruttering, kommunikation, logistik og indretning på teststedet, agilitet og udvikling af nye testmetoder samt planlægning af opgaven.

Krav om geografisk begrænsning
Den daglige testkapacitet på 200.000 er fordelt på seks geografiske områder.

Region Nordjylland har kapaicitet til 19.000 tests om dagen, Region Midtjylland har daglig kapacitet til 42.000, Region Syddanmark har til 39.000 og Region Sjælland har til 26.000 om dagen. 

Region Hovedstaden er inddelt i to områder ved navn Region Hovedstaden A og B.

A har en daglig testkapacitet på 40.000, mens B har en daglig testkapacitet på 34.000.

Leverandørerne må byde ind på opgaven i alle seks geografiske områder, men en enkelt leverandør kan maksimalt vinde opgaven i tre områder.

Dermed kommer kan én leverandør ikke stå for kviktest af danskerne i hele landet.

"Begrænsningen er en lektie, vi har lært af første udbud og et tydeligt signal fra vores side om, at vi ikke vil stå i samme situation to gange," oplyser Anders Kjærulff.

Han henviser til at første det udbud blev opsagt før tid, fordi opgaven blev for stor for SOS International.

Sådan forholder leverandørerne sig
Indtil de nye kontrakter træder i kraft 1. maj står Falck for at kvikteste borgerne i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Sjælland.

I Region Hovedstaden er det SOS International og Copenhagen Medical, der har opgaven.

Carelink har hele haft opgaven i Region Syddanmark siden februar.

De fire nuværende leverandører skal beslutte om de vil byde ind på de nye opgaver før 22. marts, hvor udbuddet udløber.

Altinget har været i kontakt med de fire leverandører, og to af dem erklærer sig allerede klar til at byde ind på opgaven igen. 

Det er Carelink og Copenhagen Medical.

”Jeg har en forventning om, at vi byder ind på opgaven, men jeg ønsker ikke at svare på i, hvor mange regioner vi byder ind,” siger Brian Rosenberg, administrerende direktør for Carelink. 

En lignende melding kommer fra Copenhagen Medical. 

”Vi byder ind på opgaven, men af hensyn til vores konkurrenter vil vi ikke oplyse, hvilke regioner vi byder ind på,” siger Trine Baadsgaard, pressechef i Copenhagen Medical.  

Selvom SOS International blev fyret efter blot en uge i tre ud af fire regioner, vil selskabet ikke afvise, at det byder ind på ny. 

”SOS International kigger på udbudsmaterialet og vil derefter vurdere, om og i hvilket omfang det er relevant at byde ind på opgaven,” oplyser selskabets presserådgiver, Nina Juhl Østergaard.

Hos Falck vil man ikke kommentere sagen. 

"Jeg kommer ikke til at kommentere noget, så længe udbuddet er åbnet," siger Falcks pressechef, Lisbeth Nedergaard, 

Kontrakterne i det nye udbud løber som udgangspunkt tre måneder frem til 1. august, men der er mulighed for op til seks måneders forlængelse med en måned af gangen grundet den uforudsigelige coronasituation. 

Derfor kan kontrakterne ligeledes opsiges i hele kontraktperiode med en måneds varsel. 

Region Midtjylland forventer at kunne indgå kontrakterne senest 19. april.

Forrige artikel FOA vil skaffe flere sosu’er til sygehusene: Regioner åbner for flere ansættelser FOA vil skaffe flere sosu’er til sygehusene: Regioner åbner for flere ansættelser Næste artikel Fagredaktørerne: Her er det vigtigste, et år med corona har forandret på mit område Fagredaktørerne: Her er det vigtigste, et år med corona har forandret på mit område