Offentlig-privat samarbejde styrker den offentlige sektor

DEBAT: Hvis produktivitetsvæksten i den offentlige sektor skal kickstartes, kræver det, at samspillet mellem den offentlige sektor og private virksomheder styrkes. Det mener branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i Dansk Industris Service.

I denne uge slog Produktivitetskommissionen fast med syvtommersøm, at en af hovedudfordringerne for dansk økonomi er at få løst produktivitetsproblemet i den offentlige sektor. Kommissionen har beregnet, at en stigning i produktiviteten på 10 procent vil give en årlig gevinst på 46 mia. kroner i den offentlige sektor.
 
Der er allerede iværksat flere tiltag i den offentlige sektor, hvor der er et stadigt større fokus på budgetoverholdelse og nye veje til at øge effektiviteten. Potentialet for øget produktivitetsfremgang er dog stadig stort, og derfor bliver en af hovedopgaverne for Produktivitetskommissionen nu at komme med de konkrete anbefalinger til, hvordan produktivitetsudviklingen i den offentlige sektor kan kickstartes.
 
Et friskt pust
I den forbindelse er det svært at se, hvordan man kan komme uden om en styrkelse af samspillet mellem den offentlige sektor og private virksomheder. Det kan eksempelvis ske gennem øget konkurrenceudsættelse af en række offentlige opgaver – også på de borgernære områder.

Ikke fordi private virksomheder som naturlov er mere produktive end den offentlige sektor, men fordi selve processen med at konkurrenceudsætte opgaver dels sikrer fokus på det, der i sidste ende skaber værdi for borgerne, og dels sikrer den bedste service for pengene.

Dertil kommer, at inddragelse af flere private virksomheder giver et friskt pust til den offentlige serviceproduktion med nye kompetencer og idéer fra specialiserede virksomheder fra den private sektor. Derudover er der mulighed for både at høste stordriftsfordele på tværs af kommune- og landegrænser, samtidig med at de gode eksempler hurtigere spredes.
 
Det er gang på gang blevet slået fast, at udbud giver store gevinster for den offentlige sektor. Senest har en ny analyse fra Udbudsrådet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen dokumenteret, at der kan opnås gevinster i størrelsesordnen 13 til 54 procent ved udbud af rengøringsopgaver. Dette effektiviseringspotentiale må give stof til eftertanke i de mange kommuner, der er i gang med at planlægge, hvordan man skal leve op til næste års budgetter!
 
Der er også andre håndtag, der skal rykkes i, for at styrke produktivitetsudviklingen i den offentlige sektor. Bedre offentlig-privat samspil bør således gå hånd-i-hånd med styrket digitalisering, bedre ledelse og en stærkere økonomistyring, der giver mulighed for at sætte mere præcise mål for ressourceanvendelsen og benchmark på tværs af den offentlige sektor.
 
Vi ser frem til det næste udspil fra Produktivitetskommissionen i forventning om at få nye bud på, hvordan produktiviteten i den offentlige sektor kan styrkes.
 
DI har taget temperaturen
I mellemtiden kan læseren finde inspiration til gode og innovative udbud med DI’s nye OPS-redegørelse mandag 29. oktober 2012. OPS-redegørelsen tager temperaturen på det offentlige-private samspil her og nu og indeholder en række gode eksempler på udbud, der har resulteret i en mere effektiv opgavevaretagelse og bedre service til borgerne. Der er derfor gode muligheder for at finde inspiration i redegørelsen, der kan downloades fra DI’s hjemmeside www.di.dk.
 
Bedre offentlig-privat samarbejde er også temaet for konferencen OPexecutive, der arrangeres i samarbejde mellem Kommunernes Landsforening og DI samt en række andre samarbejdspartnere. Konferencen løber af stablen mandag 5. november i Odense Congress Center. Læs mere på www.opexecutive.dk.

Forrige artikel Kritik på fejlagtigt grundlag Kritik på fejlagtigt grundlag Næste artikel Civilsamfundet skal ind i udvikling af politik Civilsamfundet skal ind i udvikling af politik