Kommunaldirektører: Lær af vores lokale erhvervsfremme

DEBAT: Bureaukratiet skal fjernes, hvis man ønsker at fremme erhvervsindsatsen. Så der er fokus på det vigtige i at udvikle virksomheden. Det skriver kommunaldirektørerne fra Guldborgsund og Lolland kommune samt direktøren for det nyoprettede Business LF.

Af Søren Bonde, Thomas Knudsen, Mikkel Wesselhoff
Hhv. kommunaldirektør, Guldborgsund Kommune, kommunaldirektør, Lolland Kommune, direktør, Business LF

Det er helt fint, at regeringen nu vil gennemføre et eftersyn af erhvervsfremmeindsatsen, så vi sikrer, at tilbuddene matcher det, virksomhederne efterspørger og har brug for. 

Claus Bjørn Bille, direktør for regional udvikling i Region Hovedstaden, og Tue David Bak, udviklingsdirektør i Region Sjælland, mener, at eftersynet skal give plads til at tænke stort og på tværs. 

Det kan vi kun være enige om, og samtidig vil vi anbefale, at man i eftersynet også kaster øjnene på det, der fungerer – og det gør det på Lolland-Falster.

Erhvervslivet skal have de bedste rammer og muligheder – ingen tvivl om det. Den vækst, virksomhederne skaber, kommer alle borgere til gavn. 

Derfor skal rammerne for virksomhedernes udvikling naturligvis være de bedste.

Al unødvendigt bureaukrati skal fjernes, så der er fokus på det vigtige – og ikke på antallet af flueben. I kommunerne arbejder vi tæt sammen med virksomhederne. Vi sikrer, at deres grundfundament – deres rammevilkår – er så optimale som overhovedet muligt. 

Virksomheder skal fokusere på at drive forretning
Derudover er Guldborgsund og Lolland Kommune gået sammen om en fælles erhvervsindsats: Business Lolland-Falster, som tager sig af virksomhedernes etablering, opstart og udvikling af områdets virksomheder. 

Den tætte lokale kontakt er altafgørende for en optimal udvikling af virksomhederne.

Virksomhederne skal gøre det, de er bedst til, nemlig at drive forretning. De skal ikke nødvendigvis kunne navigere i et erhvervsfremmesystem, der er sammensat af mange udbydere og mange tilbud. 

Det er der andre, der skal på virksomhedernes vegne. 

Det er præcis derfor, at vi arbejder ud fra No-Wrong-Door-tilgangen, hvor alle virksomheder går igennem samme dør hos Business Lolland-Falster, får vejledning og rådgivning, og hvis det så efterfølgende er nødvendigt, bliver de henvist til netop det tilbud eller den udbyder, der kan levere det, virksomheden har brug for. 

Det kan være i Væksthuset hos Copenhagen Capacity eller andre.

Virksomhederne skal blot gå ind ad én dør, og så står professionelle klar til at guide virksomheden i den rigtige retning og henvise til relevante aktører. 

Den dør har vi med stor succes skabt her på Lolland-Falster, og den skal vi fastholde.

Forrige artikel Opråb fra kommuner om servicelov: Vi har ikke brug for flere paragraffer Opråb fra kommuner om servicelov: Vi har ikke brug for flere paragraffer Næste artikel Professor: International viden om OPP kan bruges i Danmark Professor: International viden om OPP kan bruges i Danmark