Løkke: Folkeskolen har svigtet de svageste børn

KOMMUNER: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) langer hårdt ud efter de kommunale folkeskolers manglende evne til at løfte de svageste elever. Udvalgte skoler har udsigt til ekstra penge.

Folkeskolen fik hårde ord med på vejen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag talte til KL’s kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

På trods af alles gode vilje har hver femte ung hverken en ungdomsuddannelse eller et svendebrev syv år efter, de har forladt folkeskolen.

Det er ifølge statsministeren både trist for den unge og for det danske samfund. Og selvom han kalder det et ”kollektivt svigt”, så peger han en kritisk finger mod kommunerne og folkeskolerne.

”Det er et svigt, som har rod i det paradoks, at mange fortsat forlader en af verdens dyreste folkeskoler uden at kunne læse og regne ordentligt,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Meldingen kommer med udsigt til et kommunalvalg i efteråret, hvor folkeskolen traditionelt står helt centralt på den politiske dagsorden.

Øremærkede penge på vej
Ønsket om at løfte de svageste elever var netop en af ambitionerne med den folkeskolereform, der blev indgået bredt politisk forlig om i 2013.

Lars Løkke Rasmussen anerkender, at reformen skal have tid til at virke.

Man han vil ikke acceptere en kommunal folkeskole, hvor en betydelig del af eleverne ikke lærer at stave og regne godt nok til at kunne tage en erhvervsuddannelse.

”Når der sidder to-tre elever i hver klasse, som ikke har lært det, de fundamentalt set burde. Så er det et svigt fra den folkeskole, som kommunerne har ansvaret for,” siger Lars Løkke Rasmussen.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag fremgår det, at der vil blive afsat en pulje på 500 millioner kroner over tre år, som skal tilskynde kommunerne til at løfte niveauet for fagligt svage elever.

Kommuner kræver arbejdsro
I alt 100 ud af landets omkring 1.300 folkeskoler vil få adgang til puljen. Pengene kommer, selvom Lars Løkke Rasmussen ikke selv mener, at de i sig selv vil gøre den store forskel.

”Jeg accepterer ikke, at det skulle være et spørgsmål om penge. Men nu kommer vi alligevel med nogle til de omkring 100 skoler rundt omkring i landet, som har de fagligt set ringeste resultater,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Fra KL’s side hører man det som et muligt tilsagn om, at pengene vil gå til skoler, hvor behovet for at få løftet eleverne er størst. Og ikke til skoler, hvor man allerede har løftet niveauet.

Et spørgsmål som forhandles med regeringen.

Samtidig udbeder KL’s formand, Martin Damm (V), sig på kommunernes vegne ro til arbejdet med at få folkeskolereformen helt på plads.

”Vi kan kun levere, hvis vi får arbejdsro til at få reformen helt i hus. Det er det, Christiansborg har lovet os,” siger Martin Damm.

Forrige artikel Tv-producenter: Unfair DR-konkurrence over for fonde Næste artikel KL om ny planlov: Den enkelte borger får for meget magt KL om ny planlov: Den enkelte borger får for meget magt