Læg politiske møder uden for arbejdstiden

DEBAT: Politisk arbejde i en kommunalbestyrelse er næppe karrierefremmende. Derfor bør det blandt andet honoreres bedre, mener byrådskandidat Palle Graversgaard (S).

Det er et grundprincip på arbejdsmarkedet, at der skal være en sammenhæng mellem indsats og ansvar i form af en passende aflønning. Undersøgelser synes at dokumentere, at der er en manglende regulering af kommunalpolitikeres honorar på cirka 30 procent opbygget siden 90'erne.

Vel er det rigtigt, at vi kandidater brænder for at øve indflydelse og gøre en indsats for deres kommune.

Men det ændrer ikke på det forhold, at det for folk i arbejde kan være problematisk at balancere mellem et fuldtidsarbejde og politisk arbejde.

Jeg kender konkret en lokalpolitiker, som har betalt en høj pris for indsatsen. Nemlig ved at blive udfaset fra sin faste lederstilling, trods stor flid i begge ansættelser.

Spørgsmålet er derfor, om det er foreneligt med et krævende job som leder eller specialist også at være aktiv i lokalpolitik. Det er i hvert fald næppe karrierefremmende.

Både private og offentlige arbejdsgivere vil forvente, at man yder en fuld indsats for sin løn. Og i mange lederstillinger, både i det private og i det offentlige, er det ikke begrænset til de cirka 40 timer om ugen, som de fleste arbejder.

Torben Engholm peger på sekretærhjælp som en mulighed. Men er det reelt en hjælp? Udvalgsbetjeningen er vel i forvejen tænkt som en hjælp til udvalgets politikere.

Torben Engholm peger også på sikkerhed mod afskedigelse. Det er dog næppe realistisk. Arbejdsgiveren har retten til at hyre og fyre. Sådan har det været siden hovedaftalen i 1899. Et fornuftigt grundprincip på arbejdsmarkedet.

Som tidligere kommunalbestyrelsesmedlem og kandidat til det kommende kommunevalg så jeg gerne, at alle udvalgsmøder og seminarer konsekvent lå udenfor normal arbejdstid. Det vil gøre det muligt for de fleste i arbejde at deltage i lokalpolitik, uden at det direkte fører til, at man må forlade sin arbejdsplads i arbejdstiden. Det er og bliver nemlig problematisk.

Selvfølgelig bør der være en fornuftig honorering af den tid, som bruges på det direkte politiske arbejde i kommunen. Der er trods alt store afsavn i forhold til familie og fritid.

Så kan man for min skyld godt fjerne de enkelte lukrative ben, som diverse bestyrelsesposter uretmæssigt synes at give nogle få kommunalpolitikere. Det er nemlig svært at forklare og forsvare. Noget for noget.

Palle Graversgaard (S) er byrådskandidat for Socialdemokraterne i Tønder.

Forrige artikel Engagementet kommer først Engagementet kommer først Næste artikel Demokrati handler ikke kun om at stemme Demokrati handler ikke kun om at stemme