Historisk budgetaftale på plads i København: Socialdemokratiet og SF står uden for

Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre har sammen med alle de borgerlige partier indgået en budgetaftale for Københavns Kommune. SF og Socialdemokratiet står uden for aftalen. 

Et bredt flertal uden om overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og SF i Københavns Borgerrepræsentation har indgået en historisk budgetaftale for Københavns Kommune, som gælder for de kommende fire år. 

Det skriver Københavns Kommunes Økonomiforvaltning i en pressemeddelelse.

Flertallet er ifølge Altingets oplysninger blevet ført an af Enhedslisten, Radikale og Venstre. Derudover er Konservative, Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti med i aftalen. 

Det betyder, at Socialdemokratiet og SF som de eneste partier står uden for aftalen – også selvom Socialdemokratiet sidder på overborgmesterposten i Københavns Kommune.

Overborgmester Sophie Hæstorp var efter eget udsagn blevet "sat uden for døren".

“Enhedslisten har været tro mod det mandat, som københavnerne gav os ved sidste valg, derfor har vores hovedprioriterer i budgetforhandlingerne været klima og velfærd,” udtaler socialborgmester Karina Vestergård Madsen i en pressemeddelelse. 

“Enhedslisten har indgået et forlig med de partier, som var villige til at levere mest på de to områder. Derfor blev det en aftale udenom Socialdemokratiet og SF,” lyder det yderligere fra partiet.

{{toplink}}

Skattelettelser har været tungen på vægtskålen 

Blandt hovedpunkterne i aftalen er blandt andet en halv milliard kroner, der skal investeres i klimaområdet og derudover indeholder budgetforliget også en sænkelse af kommuneskatten på 0,1 procent.

Skattelettelserne i aftalen har tilsyneladende haft afgørende betydning for, at Socialdemokratiet ikke har kunne tilslutte sig aftalen.

"Meget tyder på, der bliver en bred aftale med skattelettelser, som gør, vi ikke kan stå i det," sagde Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry torsdag eftermiddag, hvor de øvrige partier – undtagen SF – fortsat forhandlede på Københavns Rådhus.

Ifølge Altingets hovedstadsredaktør, Søren Dahl, vil Enhedslistens manøvre ikke nødvendigvis være omkostningsfri, da partiet med flertallet uden om Socialdemokratiet hermed har sagt ja til skattelettelser i hundrede millioner-kronersklassen: 

”Det siger sig selv, at det presser de kommunale budgetter, også flere år frem, når både skyhøje klima- og velfærdsambitioner samt skattelettelser skal mødes i samme regneark. Derfor risikerer partiet at blive mødt med anklager om at have indgået en aftale, der er økonomisk uansvarlig.”

“Første gang på denne side af 2. verdenskrig”

Det er den første budgetaftale, der er blevet forhandlet på plads efter kommunalvalget i november. Dermed var det også første gang, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen skulle lede forhandlingerne.

Og selvom det er en rigtig dårlig start for overborgmesteren, vil det ifølge Søren Dahl næppe være korrekt eller retfærdigt at pege på hende som ene årsag til, at Socialdemokratiet er havnet uden indflydelse på en københavnsk budgetaftale for første gang på denne side af 2. verdenskrig. 

”Med i ligningen hører også, at hun har arvet en socialdemokratisk gruppe, der ikke længere er den største på Københavns Rådhus,” lyder det fra Søren Dahl i en analyse hos Altinget.

Enhedslisten er med 15 mandater ud af 55 i alt det største parti på Københavns Rådhus, mens Socialdemokratiet har ti mandater.

,

Forrige artikel Forskere efterlyser politisk debat om digitaliseringens skyggesider Forskere efterlyser politisk debat om digitaliseringens skyggesider Næste artikel Hæstorp efter socialdemokratisk budgetforlis: Det handler ikke om mig som overborgmester Hæstorp efter socialdemokratisk budgetforlis: Det handler ikke om mig som overborgmester