Godt med sammenhæng i sundhedsvæsenet

DEBAT: Det er godt, at regeringens sundhedsudspil har fokus på sammenhæng på tværs af kommuner og regioner, skriver Ældre Sagens sundhedskonsulent, Peter Schultz.

Af Peter Schultz
Sundhedskonsulent i Ældre Sagen

Ældre Sagen glæder sig over, at der endelig bliver sat fokus på sammenhængen i sundhedsvæsenet, på opgradering af det kommunale sundhedsvæsen og på kvaliteten i hele sundhedsvæsenet fra tidlig opsporing til efterbehandling på tværs af kommune, region og praktiserende læge.

Vi er glade for, at det ser ud til, at der vil ske en nedbrydning af myndigheds- og faggrænser, som af ældre patienter jævnligt opleves som barrierer for oplevelse af at føle sig ordentligt involveret i patientforløbet.

Kommunal sudhedsindsats må ikke gå ud over ældre
At dele viden og ekspertise på tværs af myndigheds- og faggrænser er vigtigt og vil bidrage til, at mange ældre i større grad kan behandles i eget hjem, og samtidig vil nogle hospitalsindlæggelser kunne forebygges. Dog må den øgede kvalitet i det kommunale sundhedsvæsen, som regeringen lægger op til, ikke føre til, at reelt hospitalskrævende ældre ikke bliver indlagt.

Ældre Sagen ønsker et sundhedsvæsen, hvor alle borgere får samme tilbud baseret på behov og ikke ud fra bopæl, og med regeringens ønske om at reducere antallet af sundhedsaftaler kommer vi et godt skridt nærmere.

I den forbindelse vil vi dog opfordre til, at sundhedsaftalerne suppleres med en patientrettighed, der sigter mod individuelle forløbsplaner, så den enkelte patient bliver inddraget i planlægning og beslutninger for sit eget forløb på tværs af kommune og region.

Savner fokus på genoptræning
Endvidere inviterer regeringen til partnerskab i det videre arbejde med at styrke patienters, borgeres og pårørendes inddragelse i sundhedsvæsenet. Ældre Sagen vil meget gerne indgå i et partnerskab.

Vi havde gerne set, at regeringen også havde fokus på patienter med behov for almen genoptræning. Erfaringer fra kommuner, der allerede har indført hurtig genoptræning, viser, at det ikke engang er særligt dyrt at etablere ventetidsgaranti til almen genoptræning på under en uge.

Mål for at fjerne overbelægningen, der hvert år viser sig som problemer for særligt medicinske afdelinger, havde vi også gerne set.

Endvidere følger vi med bekymring, at der bliver længere fra borger til sygehus, og samtidig hører vi ofte, at det er tiltagende besværligt at komme til og fra sygehuset - særligt hvis borgeren ikke har bil. Ældre Sagen opfordrer til, at regeringen er opmærksom på denne udvikling.

Forrige artikel Regioner og kommuner skal tale bedre sammen Regioner og kommuner skal tale bedre sammen Næste artikel Cepos: Skolesammenlægninger spild af penge Cepos: Skolesammenlægninger spild af penge