FOA: Den offentlige sektor fortjener ros

DEBAT: Politikerne bør anerkende den offentlige sektors høje stigning i produktivitet. Når offentligt ansatte ikke får løn som fortjent, kan politikerne i det mindste rose, mener Dennis Kristensen, formand for FOA.

Af Dennis Kristensen
Formand for fagforbundet FOA

Jeg har godt nok i en efterhånden lang årrække følt mig meget træt, når politikere, Cepos-folk, bankøkonomer og alle de andre, der synes, at den offentlige sektor er en klods om benet på det private erhvervsliv, har gentaget den oldgamle traver om manglende effektivitets- og produktivitetsudvikling i leveringen af offentlige ydelser.

Selvom den offentlige sektors mest forhærdede kritikere bevidst har taget bind for øjnene for ikke at risikere, at et flaksende blik skulle give os andre en mistanke om, at de i virkeligheden godt ved, at den offentlige sektor er en forudsætning for det private erhvervslivs vækst, så har de i de senere år med stor energi krævet besparelser i og omstilling af den offentlige sektor for at tvinge de offentligt ansatte til at øge produktiviteten.

Den offentlige sektors kritikere kan dårligt undgå at vide, at den private sektor har haft en meget lav produktivitetsudvikling siden 1995. Nu har de imidlertid fået syn for sagn.

Danmarks Statistik offentliggjorde for nylig en ny, mere retvisende metode til at måle produktivitet i de mere bløde områder som fx arbejde med mennesker - børn, syge, ældre og udsatte grupper. Og resultaterne af denne nye målemetode viser et interessant billede - meget interessant endda.

I de sidste ti år har væksten i den private sektors produktivitet ligget på gennemsnitligt 0,3 procent om året. Flere hestelængder foran ligger den offentlige sektor med et gennemsnit på årligt 1,6 procent. Den helt utroligt høje produktivitetsudvikling i Sygehusvæsenet trækker gennemsnittet op, men hele den offentlige sektor ligger pænt.

Mere anderkendelse, tak
Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at Cepos og co. nu vil begynde at rose den offentlige sektor. Det vil alligevel være for stort et spring. Men jeg synes godt nok, at det ville klæde både Folketing og regering, hvis politikerne nu meldte sig ud af Cepos-koret og roste de offentligt ansatte for en meget flot præstation og derefter koncentrerede kræfterne om at få gang i produktivitetsudvikling og vækst i den private sektor. Den økonomiske krise stiller ikke lige frem løn som fortjent i udsigt, men ros som fortjent burde selv politikere kunne præstere.

De private virksomheder hober i denne tid kapital op. Kapital, som kunne bruges til ny teknologi, uddannelse af medarbejdere, produktudvikling og nye arbejdsmetoder.

I den offentlige sektor ved vi godt, at den private vækst skaber de skatteindtægter, som er forudsætningen for udvikling af de offentlige ydelser.
 

Forrige artikel Energien fosser ud af kommunekassen Energien fosser ud af kommunekassen Næste artikel Handicappede har demokratisk b-medlemskab Handicappede har demokratisk b-medlemskab