Ny aftale: Regionerne får et lille løft

Regionsrådsformand Bent Hansen (S) gav sin vurdering af aftalen til Altinget efter pressemødet. Se interviewet her. 

ØKONOMI: Regionernes økonomiaftale med regeringen for 2017 betyder et mindre løft i bevillingerne til sundhedsområdet end i sidste års aftale. Regionerne får dog igen i år rekordmange penge til bygninger og behandlingsudstyr.  

Regionerne skal levere flere behandlinger og undersøgelser af patienter. Men regionerne får ikke samme løft i bevillingerne som i 2016. Det står klart med den nye økonomiaftale mellem regeringen og regionerne for 2017.

Både finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og sundhedsminister Sophie Løhde (V) betonede ved fremlæggelsen af aftalen i Finansministeriet, at det ikke er en guldrandet aftale, der er indgået med regionerne.

Dog skal det ses i lyset af sidste års aftale, understregede sundhedsministeren.

”Det er en aftale, som bygger oven på det store løft sidste år på 2,4 milliarder,” sagde Sophie Løhde. Ved økonomiforhandlingerne i 2016 fik regionerne 1,1 milliarder kroner til sundhed. Et tal, der blev øget til 2,4 milliarder kroner ved finanslovsforhandlingerne i 2016.

Svære forhandlinger
Årets økonomiforhandlinger mellem regionerne og regeringen har været mere dramatiske end normalt. Regionerne har højlydt kritiseret regeringen for at stille urealistiske høje effektiviseringskrav. Økonomiaftalen er dog endt med, at regionerne stort set blot fortsat skal forbedre produktiviteten med to procent årligt, hvilket også har været et krav de tidligere år.

Ifølge Sophie Løhde betyder aftalen, at regionerne til drift samlet set får 500 millioner mere i 2017 end i 2016.  

”Vi har i dag landet en aftale, hvor der er produktivitetskrav, men hvor vi er enige om, at der skal være plads til en finansieret aktivitetsvækst og et løft af sundhedsvæsenet,” forklarede Sophie Løhde.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) er uenig med Sophie Løhde i, at regionerne får et løft på 500 millioner i forhold til sidste år. Hos regionerne får man tallet til at være 140 millioner.

”Den økonomi, vi har i år, er stort set identisk med den, vi får i 2017. Det er så tæt på et nul, som man kan komme,” sagde Bent Hansen, da han sammen med sundhedsministeren havde præsenteret aftalen.

Fortsat stort løft til bygninger
Aftalen betyder blandt andet, at der ud over flere og hurtigere behandlings- og udredningsforløb også vil være en øget kapacitet til at undersøge patienter på kræftområdet.

Sidste års rekordhøje bevilling til bygninger og udstyr – det såkaldte anlægsområde – på omkring syv milliarder gentages i den nye økonomiaftale.

Det erklærede Bent Hansen sig tilfreds med.

Forrige artikel Aftale bevarer krav om almene boliger i planloven Aftale bevarer krav om almene boliger i planloven Næste artikel Skeptisk forsker roser planlovsaftale Skeptisk forsker roser planlovsaftale