Dansk Byggeri: Indfør nu måltal for udlicitering

DEBAT: Det klinger hult, når kommunerne beklager sig over omprioriteringsbidrag og samtidig lukker døren for udlicitering. Derfor bør regeringen indføre måltal for udlicitering, mener Morten Kamp Thomsen fra Dansk Byggeri.

Af Morten Kamp Thomsen
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri

I Dansk Byggeri synes vi, det er ærgerligt, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at udskyde de planlagte måltal for, hvor meget kommunerne skal udlicitere. Op mod hver femte kommune er ikke bleg for at holde private virksomheder væk fra driften af det tekniske område. Det viser en ny kortlægning af området fortaget af RUC. Kommunerne siger således nej til veldokumenterede besparelser på mellem 5 og 15 procent. Det overraskende er, at der er så mange, der hermetisk har lukket døren for private.

Vi ved, at udliciteringen på det tekniske områder vokser stødt og roligt. Desværre ved vi så også med kortlægningen fra RUC, at stigningen ikke bliver båret af alle kommuner. Op mod hver femte undlader stik imod alle beregninger af besparelsespotentialer at bruge private virksomheder til at få skattekronerne til at række længere og opnå den nødvendige innovation på parkområdet. De står fast på selv at løse denne entrepriseopgave uden konkurrenceudsættelse.

Klynk om tomme kommunekasser
Når man så samtidig skal tudes ørerne fulde af klynk om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der angiveligt stripper kommunerne for midler til kernevelfærden, klinger det mildt sagt hult. Det er uklædelig at stå med tiggerstaven, når man har penge på lommen. Teknisk udlicitering er ikke noget velfærdspolitisk eksperiment, hvor kommunerne gambler med borgernes skattekroner. Kom nu ned af det træ!

I Holstebro, Sorø og Frederikssund er næsten alle opgaverne på det tekniske område udliciteret, og kommunerne har sparet masser af penge. På landsplan er der betydelige summer at spare, hvis kommunerne lærte af de bedste. Det kunne frigøre op imod 550 millioner kroner alene på det tekniske område, viser beregninger fra Dansk Byggeri. Mon ikke det kan få mange til at vende det døve øre til den kommunale klynk om tomme kommunekasser.

Det bør i stedet være et wake-up-call for alle, når vi stadig har op mod hver femte kommune, der helt afviser udlicitering. Regeringen bør hurtigst muligt få indført de bebudede bindende måltal for, hvor meget kommunerne skal udlicitere. Det kan næsten kun gå for langsomt.

Forrige artikel K-borgmester: Bør vi se bort fra kommunegrænser? K-borgmester: Bør vi se bort fra kommunegrænser? Næste artikel Offentligt-privat samarbejde skal sikre patienter i eget hjem Offentligt-privat samarbejde skal sikre patienter i eget hjem