Borgmester: Vi er 76 millioner kroner fra at fjerne en miljøkatastrofe

DEBAT: Ifølge regeringens og støttepartiernes forståelsespapir vil man prioritere generationsforureninger. Det afspejler sig dog ikke i udspillet til finansloven og efterlader indtil videre steder som Kærgård Klitplantage som en tikkende miljøbombe, skriver borgmester Erik Buhl (V).

Af Erik Buhl (V)
Borgmester i Varde Kommune

På afstand ligner Kærgård Klitplantage på den jyske vestkyst en kulisse fra TV-serien Badehotellet: en hvid sandstrand med klitter i forgrunden og et brusende Vesterhav i baggrunden. Kommer man tættere på, fortæller røde advarselsskilte imidlertid den triste historie om et område, hvor fortidens synder har skabt en af danmarkshistoriens største miljøkatastrofer.

Fra 1956-1973 deponerede Grindstedværket over 300.000 tons giftigt spildevand i gruberne under plantagen. Allerede i 1964 havde forureningen spredt sig til grundvandet og videre ud i havet, og i dag er der fortsat adgangsrestriktioner og totalt badeforbud på en 1,4 kilometer lang strækning. Derfor er Kærgård Klitplantage stemplet som en generationsforurening.

Spørgsmålet er, hvorvidt historien om Kærgård Klitplantage skal slutte her.

Eksperter har i flere år arbejdet på at finde en metode til at rydde op efter fortidens synder. Og de er lykkedes. I dag står vi med en gennemtestet teknologi til en totaloprydning i plantagen. Med en kombination af kemiske processer og biologisk nedbrydning er det muligt at oprense det forurenede grundvand og skrive en positiv afslutning på historien om en af landets største miljøkatastrofer.

Teknologien er klar, og de nødvendige anlæg til at gennemføre oprydningen er etableret. Den eneste mangel er en bevilling på 76 millioner kroner.

En tikkende bombe
På vestkysten er turisme vores primære erhverv. Den enestående natur er vores stærkeste varemærke og tiltrækker årligt mere end 4,6 millioner kommercielle overnatninger til Varde Kommune. Men potentialet er endnu større. En af vores største professionelle feriehusudlejere vil i fremtiden tilbyde klimabevidste målgrupper CO2-frie ferier, hvor både sommerhuset og elbilen bliver drevet af vindenergi.

Turismens grønne fremtid står i skærende kontrast til en generationsforurening, der ved nærkontakt både er kræftfremkaldende og giver rødt udslet. I en verden, hvor miljøhensyn i stigende grad bliver afgørende for turisternes ferievalg, er situationen i Kærgård Klitplantage en tikkende bombe.

I regeringens og støttepartiernes forståelsespapir fra 2019 er generationsforureninger beskrevet som et prioriteret område. Den prioritering afspejlede sig dog ikke i den efterfølgende finanslov, hvor finansieringen til oprydning udeblev.

Vi er 76 millioner kroner fra endegyldigt at fjerne en miljøkatastrofe og skåne fremtidige generationer for fortidens synder. Vi er snublende tæt på at rydde op efter en generationsforurening. Nu mangler kun bevillingen på den kommende finanslov.

Forrige artikel Socialborgmester: Anlægsloftet blokerer for en bæredygtig udvikling Socialborgmester: Anlægsloftet blokerer for en bæredygtig udvikling Næste artikel Professor: Frikommunerne skal udnytte muligheden til at tænke vildt Professor: Frikommunerne skal udnytte muligheden til at tænke vildt