Bondo stopper som lærernes formand

STOP: Anders Bondo trækker sig som formand for Danmarks Lærerforening efter 18 år på posten. Tirsdagens arbejdstidsaftale med KL sætter punktummet for den 61-årige formand.

Det lakker mod enden for en af Danmarks mest markante fagforeningsfolk.

Når Danmarks Lærerforening har afholdt sin kongres den 23. september, er Anders Bondos formandstid samtidig ovre.

Det meddelte han selv tirsdag – få timer efter, han og KL havde præsenteret en ny arbejdstidsaftale for lærerne.  

At de to ting falder sammen, er på ingen måder tilfældigt.

”Overenskomstforhandlingerne i både 2013 og 2018 var intense perioder, og nu er tiden kommet til at give stafetten videre. Beslutningen om at stoppe som formand traf jeg allerede i 2018, men forhandlingerne om en arbejdstidsaftale med KL har trukket ud.”

”Nu står vi i dag med en aftale, som betyder, at vi kommer af med den forkætrede Lov 409 fra 2013, hvis den bliver stemt hjem. Derfor kommer min melding nu, hvor der stadig er lidt tid til DLF’s kongres,” udtaler han i en pressemeddelelse

Før og efter 2013
Anders Bondo blev formand for DLF i 2002, da han overtog efter Anni Herfort.

På det tidspunkt havde han i en årrække været en kendt ”oppositionspolitiker” i DLF, og allerede i 1999 forsøgte han forgæves at tage magten i organisationen.

Da Anni Herfort så trak sig i foråret 2002, blev Anders Bondo valgt uden modkandidat.

I historiebøgerne vil året 2013 imidlertid blive det, som for eftertiden forbindes klarest med hans formandstid.

Her kulminerede diskussioner om folkeskolereformen og langstrakte overenskomstforhandlinger med KL i en meget omtalt lockout af lærerne i april 2013.

I den periode var der et kæmpe tryk på Anders Bondo, og som han senere fortalte Altinget i 2018, var der flere måneder af 2013, hvor han ”næsten ikke” sov.

Han var fysisk og følelsesmæssigt ”smadret” i en grad, som han aldrig rigtig er kommet sig over.

”Jeg tror, det er en af årsagerne til, at mine maratontider er blevet lidt dårligere. Jeg får aldrig den samme fysik igen. Det er, som det er. Jeg skal ikke gå og klynke,” sagde han i 2018.

Før tirsdagens arbejdstidsaftale kan blive til virkelighed, skal den vedtages af lærerne ved ej urafstemning. Tilsvarende skal den også godkendes i KL’s bestyrelse.

Forrige artikel Lærerne og kommunerne lander aftale om lærernes arbejdstid Lærerne og kommunerne lander aftale om lærernes arbejdstid Næste artikel Villy Søvndal lurer på borgmesterpost: Villy Søvndal lurer på borgmesterpost: "Det vil være kronen på værket"