Regeringens opgør med trusler og pumpguns

DEBAT: Det er min vision som kommunalordfører for Socialdemokraterne at bidrage til et opgør med det gamle forhold mellem staten og kommunerne, som har været præget af trusler og ”politiske pumpguns”, skriver Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup.

Af Simon Kollerup,
Kommunalordfører for Socialdemokraterne 

Ikke alle politikere i Folketinget har et lige afslappet forhold til kommunernes selvstyre. Nogle politikere har slet ingen tillid til kommunerne. Det er det, som den nye og mere kommunevenlige regering er oppe imod.

Det er i hvert fald det mere klare indtryk, som Dansk Folkepartis kronprins, Kristian Thulesen-Dahl, har efterladt os med gennem hele DF's periode som støtteparti.

Et godt eksempel er fra 2009, hvor Thulesen-Dahl i en direkte trussel til kommunerne sagde, at en daværende finansminister havde "fået lov til at stå og true kommunerne med en lille pistol, måske en vandkanon. Bagved får jeg lov til at stå og true med en pumpgun, og vi har en aftale om, at hvis kommunerne ikke sørger for at holde de aftaler, som de selv indgår, så rykker finansministeren lidt til side og gør plads for mit våben."

Måske er det, fordi jeg kender så mange dygtige kommunalpolitikere og borgmestre. Jeg har i hvert fald enorm stor tillid til de kommunale politikere. Jeg ved, at det er svære beslutninger, der skal træffes lokalt. Der skal løftes et stort ansvar for den lokale udvikling. Jeg ved, at der skabes brede forlig de fleste steder, og at man rykker sammen på tværs af partiskel for at få tingene til at hænge sammen.

Derfor kan regeringen og Folketinget også have tillid til kommunerne. Og det har vi.

Det klareste eksempel hidtil blev belyst i folketingssalen tirsdag d. 31. Januar 2012, da vi behandlede loven (L65), som fjerner indenrigsministerens bemyndigelse til at tvinge kommunerne og regionerne til konkurrenceudsættelse.

Vi ser gerne, at kommunerne og regionerne afprøver mulighederne for at udsætte flere opgaver for konkurrence. Det kan der være meget fornuft i, men det er os meget imod, hvis regeringen skal have en "pumpgun" liggende i sin skuffe som en trussel om, at hun kan tvinge kommunerne til at makke ret. Så er tingene jo drevet af andre hensyn end de lokale, og det får vi ikke noget godt ud af.

Dermed tager vi allerede nu et tydeligt opgør med trusler og politiske "pumpguns" i forholdet mellem stat og kommuner. Vi vil hellere udvikle nye redskaber, nye samarbejdsformer og et nyt partnerskab med kommunerne.

Det er en af grundene til, at jeg er gået ind i politik. Og det er min klare vision som Socialdemokraternes kommunalordfører.

Forrige artikel Der er brug for mod og vilje Næste artikel Kommunal service på slankekur – på den sunde måde