Partier vil offentliggøre normeringer på plejehjem

NORMERINGER: Danmark bør gøre som Sverige og offentliggøre de enkelte plejehjems normeringer, mener flere partier på Christiansborg. 

Der skal være åbenhed om bemandingen på de enkelte plejehjem. 

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti og regeringens støttepartier Enhedslisten og Radikale. 

Meldingerne kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som har afsløret markante variationer i de forskellige plejehjems normeringer.

"Der kan være god grund til, at normeringerne varierer, men der bør som udgangspunkt være fuld åbenhed om tallene, for det er den eneste måde, vi kan følge den reelle udvikling," lyder det fra Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund.

"Jo mere åbenhed, jo bedre. De tal bør selvfølgelig være offentligt tilgængelige," siger Radikales ældreordfører, Nils Sjøberg og tilføjer:

"Men et tal fortæller naturligvis ikke alt. Beboersammensætningen på det enkelte plejehjem er afgørende, og derfor skal vi også sikre, at det bliver angivet, hvilken type plejehjem der er tale om."

Én medarbejder til 41 beboere
Der findes ingen officielle opgørelser over de enkelte plejehjems normeringer i Danmark, men undersøgelsens resultater afslører blandt andet, at normeringen på en nattevagt kan variere fra otte beboere per medarbejder til 41 beboere per medarbejder i både hverdag og weekend.

I 2018 lancerede daværende ældreminister Thyra Frank (LA) 'Plejehjemsoversigten.dk', hvor man kan se tilsynsrapporter og sygefravær for de enkelte plejehjem, men normeringer fremgår ikke. I Sverige er den slags tal frit tilgængelige i onlineregisteret 'Ældreguiden'.

Ulf Hjelmar, der er forsker og projektchef bag undersøgelsen fra Vive, siger til Altinget, at det vil være "et naturligt næste skridt" at få kortlagt de enkelte plejehjems normeringer.

Han vurderer, at opgaven ikke nødvendigvis er forbundet med et omfattende administrativt arbejde.

S siger nej
Venstre er positive over for idéen, mens Konservative og SF er skeptiske, og regeringspartiet S siger blankt nej. 

"Vi skal ikke bruge vores krudt på at lave registre. Vi ved, at der er brug for flere hænder på plejecentrene, og det er kommunernes ansvar at løse den udfordring," siger ældreordfører Birgitte Vind (S).

Læs mere om partiernes bekymring ved normeringstal i den fulde version af artiklen på Altinget Ældre.

Forrige artikel Regeringen accepterer V-krav om lavere udligning for indvandrere Regeringen accepterer V-krav om lavere udligning for indvandrere Næste artikel Finansministeriet opretter nyt velfærdspolitisk center Finansministeriet opretter nyt velfærdspolitisk center