V: Klimaplanen kan blive lige så farlig som solcellesagen

DEBAT: Regeringen kan ikke svare på, hvad omkostningerne af klimaplanen bliver for erhvervslivet, eller om klimaplanens byrder og krav kommer til at koste arbejdspladser. Det duer ikke, skriver Lars Christian Lilleholt (V).

Af Lars Christian Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører

Regeringen fremlagde for nogle måneder side en dynge af nye afgifter og udgifter til danskerne og dansk erhvervsliv. Knap 80 forslag var pakket ind i en "klimaplan" fra regeringen, som insisterede på, at Danmark skal gå meget længere på klimaområdet end resten af verden. Uanset at det vil koste penge og svække konkurrenceevnen.

Klimaplanen var forsinket knap et halvt år, hvilket klimaminister Martin Lidegaard forklarede med, at det tog tid at finde ud af, hvilke virkemidler der giver mest klima for pengene. Det var nogle grundige og nøjagtige beregninger, som regeringen havde foretaget, måtte man forstå.

Forkerte beregninger
Både landbrugserhvervet og transporterhvervet, der står til at blive hårdt ramt af regeringens klimaplan, kritiserede regeringens beregninger. De påpegede, at omkostningerne var meget højere, end regeringen foregav. Det afviste klimaministeren og henviste utallige gange til låg på gylletanke som en af de "lavthængende frugter" i klimaplanen, der jo var en god samfundsøkonomisk investering.

Derfor gav det anledning til stor forundring, da fødevareministeren, få uger efter klimaplanen blev præsenteret, i et svar til Folketinget skrev sort på hvidt, at "flere af virkemidlerne er mange gange dyrere, end det fremgår af klimaplanen".

Forundringen blev endnu større, da beregninger fra Københavns Universitet viste, at låg på gylletanke kommer til at koste landbruget knap 150 millioner kroner om året, for ifølge regeringens nøjagtige og grundige beregninger skulle det kun koste landbruget knap 20 mio. kr. om året.

Så måske var regeringens beregninger alligevel ikke så nøjagtige og grundige, som klimaministeren hævdede. Og måske var regningen til erhvervslivet større, end regeringen ville indrømme.

Klimaplanen kan blive farlig
Forleden var klimaministeren i samråd om klimaplanen. Desværre kunne ministeren ikke give klare svar på, hvad omkostningerne bliver for erhvervslivet, eller om klimaplanens byrder og krav kommer til at koste arbejdspladser. Det duer ikke. Regeringens klimaplan er en om'er.

Venstres linje er klar. Vi er ikke modstandere af den grønne omstilling. Men vi er modstandere af makværk og sjuskede beregninger. Klimaministeren har en gang kostet samfundet milliarder af kroner og tabte arbejdspladser med solcellesagen. Regeringens klimaplan kan blive lige så farlig.

Forrige artikel Big data skal vendes til dansk succes Big data skal vendes til dansk succes Næste artikel Stop fejlagtig debat om vindmøllestøj