Big data skal vendes til dansk succes

DEBAT: Big data bliver den helt store spiller i fremtidens energisektor og er det hurtigst voksende forretningsområde inden for den del af energisystemet, som går under navnet "smart grid". Det skal Danmark udnytte optimalt, skriver Morten Baadsgaard Trolle.

Af Morten Baadsgaard Trolle
Branchechef, Branchefællesskab for Intelligent Energi

Big data er oppe i tiden og kommer til at spille en stadig større rolle i samfundet.

Men det er nok de færreste, der direkte linker big data med energisektoren. Men udviklingen er fuld i gang. Energisektoren er under omstilling og skal ikke længere kun flytte el.

Data er den helt store spiller for fremtidens energisektor. En energisektor, der via data om elforbrug kommer stadig tættere på den enkelte elkunde. Og perspektiverne er lovende. Big data og udvikling af værktøjer til dataanalyse er det hurtigst voksende forretningsområde globalt inden for den del af fremtidens energisystem som går under navnet "smart grid". Big data rummer derfor et forretningspotentiale som skaber store muligheder for Danmark.

Udviklingen er allerede igang i Europa
Big data vender kort fortalt energisektorens verden på hovedet. Hvor vi indtil nu har produceret energien, når der var behov for den, skal vi nu vende 180 grader og i stedet indrette vores forbrug efter, hvor hurtigt vinden drejer rotoren i vindmøllen, eller efter hvor meget solen skinner. Det kræver nye it-systemer, nye kommunikationslinjer, nye energimålersystemer - og flytning af kæmpe mængder data.

Ude i Europa er udviklingen allerede i gang. Tag blot big data-projektet "Dublinked" i Dublin, hvor man har frigivet alle byens data, herunder information om forbrug af el, vand, transport og andre ressourcer til en database, som såvel private som virksomheder har adgang til at udnytte til nye ideer og produkter.

Et andet godt eksempel er Vestas, der har investeret i en supercomputer med avanceret analysesoftware fra IBM, som bruger historiske data om vejr- og vindforhold helt ned på få kvadratmeter for at kunne placere møllerne allermest optimalt.

Den globale konkurrence om at udnytte af big data bedst muligt er i fuld gang, og den er interessant for forsyningsvirksomheder.

Danmark skal gribe chancen 
Danmark bør gribe denne udvikling, fordi hvor komponenter fra vindmøller og solceller nemt kan kopieres, så er det sværere at kopiere evnen til at analysere og udnytte viden om det komplekse samspil mellem systemer og komponenter.

Derfor kan data og ikke mindst den måde, vi anvender data, blive en værdifuld eksportvare, som Danmark skal udvikle og tage vare på.

At vi skal skærpe forretnings- og produktudviklingen inden for smart grid - eller det intelligente energisystem, er åbenlys, hvis man ser på, hvordan de globale markeder for energi udvikler sig.

Kina og Indien har et voksende energibehov, mere vedvarende energi og elsystemer, som historisk har været præget af store udfald. I USA har man et skrantende forsyningsnet og har brug for at sikre, at der altid er tilgængelig energi for kunderne. Her er viden og data altafgørende. Og det er her dansk viden kan gøre sig gældende.

Danmark er allerede med i det globale opløb med udviklings- og demonstrationsprojekterne EDISON og EcoGrid, der med Bornholm som minisamfund tester, hvordan vi kan oplade elbiler og bruge varmepumper i takt med, at vinden blæser.

Med EcoGrid bliver 2.000 bornholmske hjem et levende laboratorium og kan teste nye muligheder af for at se, hvor meget forbrug vi kan skrue op og ned for.

Det er projekter som disse og de erfaringer de afføder, der forankrer omverdens blik for potentialet i Danmark og sikrer at dansk eksport af viden og energiteknologi inden for smart grid og big data gør sig bemærket i en tiltagende international konkurrence. For godt nok vender big data energisektoren på hovedet, men vores opgave er at sikre, det vendes til danske virksomheders fordel.

Forrige artikel Klimaekspert før COP19: Målet om to graders stigning er en illusion Klimaekspert før COP19: Målet om to graders stigning er en illusion Næste artikel V: Klimaplanen kan blive lige så farlig som solcellesagen V: Klimaplanen kan blive lige så farlig som solcellesagen