Efter valget venter en beslutning: Skal Danmark sagsøge EU-Kommissionen for grønstempling af gas?

Østrig har sagsøgt EU-Kommissionen for at sætte naturgas og atomkraft på EU's grønne taksonomi over bæredygtige investeringer. Efter folketingsvalget vil en ny regering beslutte, om Danmark skal tilslutte sig søgsmålet.

Kampen mod EU-Kommissionens grønstempling af gas og atomkraft er ikke slut.

Således har Østrig gjort alvor af truslen om at sagsøge EU-Kommissionen over grønstemplingen af naturgas og atomkraft.

Spørgsmålet er nu, om Danmark vil gøre det samme.

Herhjemme vurderer Klimaministeriet sammen med andre ministerier sagen. Men den endelige beslutning vil først blive taget, når en ny regering er på plads.

"Østrigs søgsmål mod Kommissionen ved EU-Domstolen er netop modtaget, og de forskellige argumenter i sagen vil nu blive vurderet," skriver en pressemedarbejder i Klimaministeriet i en mail.

"Der vil blive taget stilling hertil efter valget," lyder det.

Taksonomien er groft sagt en samling regler for, hvad der må kaldes en investering i bæredygtig energi. Den skal fungere som en slags grønt stempel, så man som eksempelvis pensionskunde kan være sikker på, at ens penge blive investeret i den grønne omstilling.

Kommissionen overraskede ved årsskiftet med udspil, der grønstempler gas og naturkraft under visse betingelser. Atomkraft og naturgas kom med som et kompromis mellem unionens to største lande, Tyskland og Frankrig.

Danmark mod taksonomien

Med Østrigs søgsmål er modstanden mod taksonomiens grønstempling af gas og atomkraft officielt rykket ind i EU-Domstolen, efter at modstanderne tabte i Europa-Parlamentet i sommer.

Luxembourg har meldt sin støtte til søgsmålet, og Østrig er nu på jagt efter lande, der vil bakke op.

"Vi taler med andre EU-regeringer, som kunne bakke op om søgsmålet," sagde Leonore Gewessler, Østrigs miljøminister, tidligere på måneden.

Altinget spurgte tidligere på året klimaminister Dan Jørgensen (S), om Danmark ville tilslutte sig et søgsmål.

Klimaministeren svarede ikke på spørgsmålet. Ministeren satte i stedet sin lid til, at taksonomien blev bremset af Europa-Parlamentet, hvilket altså ikke lykkedes.

Danmark stod sammen med Spanien samt netop Luxembourg og Østrig bag en klage til Kommissionen i starten af året.

Flere organisationer har også søgsmål undervejs.

{{toplink}}{{toplink}}

Forrige artikel Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen Næste artikel EU-lande udglatter uenigheder om prislofter på energi: Ellers vinder Putin EU-lande udglatter uenigheder om prislofter på energi: Ellers vinder Putin