Grøn studenteraktivist: Hvis landbrugslobbyen sætter rammerne, bliver omstillingen umulig

Landbrug & Fødevare må ikke få lov til at sætte dagsordenen for den grønne omstilling, for det handler kun om at bevare status quo, skriver Christian Fromberg.

Af Christian Fromberg
Aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse

Altinget 18. marts præsenterer Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring deres klimaudspil for landbruget. Her fremlægger han en plan for landbruget, som de har udarbejdet i klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren. 

Planen skulle angiveligt nedbringe landbrugets udledninger med 62 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

"Dermed er Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren ét af de partnerskaber, der har potentiale til at levere ét af de største bidrag i ton til regeringens målsætninger," skriver han i sit indlæg. 

Er der virkelig kommet nye boller på suppen hos Landbrug & Fødevarer? 

Tvivlsomme beregninger
Det viser sig desværre at interesseorganisationen langt hen ad vejen har leveret greenwashing og talfifleri i stedet for reelle reduktioner. Det giver et vildledende billede af landbrugets bidrag.

Niels Peter Nørring skriver, at landbruget med deres plan bidrager med 12,6 millioner tons reduktioner i forhold til 1990. 

Greenpeace har kigget nærmere på, hvordan landet faktisk ligger:  Klimapartnerskabet har fundet lagt størstedelen af reduktionerne uden for landbruget. De medregner altså reduktioner uden for landbrugssektoren som en del af landbrugssektorens reduktioner. 

Hvis vi kigger på landbrugets udslip alene uden arealanvendelse og skov skulle de have fundet 3,7 gange flere reduktioner for at nå en reduktion på 62 procent i 2030. Selv hvis vi tæller reduktionerne med fra arealanvendelse og skove, når landbruget kun en 52 procent reduktion i 2030. 

Dertil kommer at en stor del af reduktionerne mildt sagt er tvivlsomme - mange af deres beregninger er uigennemsigtige eller direkte misvisende. Klimarådet pointerer da også, at når det eksempelvis kommer til at hente store reduktioner fra et øget CO2-optag i skove, er partnerskabet "væsentlig mere optimistisk" end Klimarådet. 

Passer på status quo
Det grundlæggende problem med Landbrug & Fødevarer er, at de vil bevare status quo i landbruget. De vil have en omstilling uden at lave strukturelle ændringer i landbruget - en omstilling uden at reducere dyrene i landbruget. Og her støder de hovedet mod en mur: teknologiske fixes alene bringer ikke landbruget i mål. 

Dyreproduktionen er den altdominerende årsag til landbrugets udledninger og miljøpåvirkning. Landbruget står i dag for 30 procent af Danmarks klimabelastning, når arealanvendelse medregnes. Et notat af Copenhagen Economics for Klimarådet henfører knap 90 procent af udledningerne fra landbruget til den animalske produktion. Og 80 procent af Danmarks landbrugsareal går til dyrkning af dyrefoder - det er lige knap halvdelen af hele Danmarks areal. 

Det er umuligt at blive klimaneutrale om bare et par årtier, hvis vi ikke tager tyren ved hornene nu. Derfor er en klimaplan for landbruget, der ikke omfatter en omlægning væk fra dyreproduktion ikke længere troværdig. 

Der er kun ved at omlægge til et landbrug, der laver mad til mennesker i stedet for føde til dyr, kan vi fremtidssikre landbruget. Når Landbrug & Fødevarer ikke vil anerkende det, gør de det klart, at hvis landbrugslobbyen får lov at sætte rammerne for det mulige, bliver omstillingen umulig.

Forrige artikel Venstre i EU: Målet med klimatolden er at presse omverden til grøn omstilling Venstre i EU: Målet med klimatolden er at presse omverden til grøn omstilling Næste artikel Momentum til Maier: Nye grønne partier udstiller de etablerede partiers klimasvigt Momentum til Maier: Nye grønne partier udstiller de etablerede partiers klimasvigt