Olie Gas Danmark: Drop idealismen - fossile brændsler er en del af fremtiden

DEBAT: Olie og gas vil længe endnu være en del af verdens energisammensætning, og den danske produktion er blandt verdens mest CO2-venlige. Derfor skal der mere fokus på innovation og realisme og mindre på idealisme og signaler, skriver Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark

Af Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark

Danmark skal være et foregangsland og vise det gode eksempel for resten af verden – det siger Klimarådet og industrien.

Men det skal gøres med kløgt, så vi inspirerer og hjælper landene i verden og omkring os.

Det gode eksempel er at levere den energi, som verden efterspørger, men på en ansvarlig måde, der tager hensyn til klimaet.

Industrien har allerede effektiviseret energiforbruget med 30 procent de seneste 15 år, men som en del af regeringens Klimapartnerskab for Energi- og Forsyningssektoren kommer olie- og gasindustrien med yderligere tiltag til at drive produktionsudledningerne ned.

Elektrificering nedbringer klimapåvirkningen
Olieproduktionen i Danmark har i forvejen et af de laveste klimaaftryk, men gennem yderligere effektivisering og delvis elektrificering af installationerne er industrien i stand til at imødekomme en del af det energibehov af olie og gas, som verden vil efterspørge i mange år frem.

Effektiviseringer og elektrificering af offshore-produktionen er allerede teknologisk muligt og kan samtidig nedbringe klimapåvirkningen uden for landets grænser.

I Polen udgør kul en betydelig del af landets energiforbrug. Overskudsgassen fra produktionen kan give for eksempel Polen en mulighed for at nedbringe CO2-udledningen og gøre sig mindre afhængige af kulfyrede kraftværker. Med betydelige klimamæssige gevinster.

Nordsøen rummer store muligheder
Det er bredt anerkendt, at CO2-fangst og lagring er nødvendig for at nå Parisaftalens mål.

Det siger Klimarådet, IEA og FN’s Klimapanel. Virksomhederne investerer allerede i CO2-fangst og lagring i Norge, Holland og England, og der er for nyligt søsat et projekt i den danske del af Nordsøen med deltagelse af virksomheder fra olie og gasbranchen.

Teknologien er kendt, men er på dens nuværende stadie omkostningstung og kræver omfattende undersøgelser – men potentialet er stort, og det kalder på yderligere investeringer og viljen til samarbejde mellem industri og myndigheder.

Innovation i stedet for idealisme
Olie- og gasbranchen ser desuden offshore produktion, lagring og eksport af brint, også kaldet Power-to-X, som et område, hvor branchen kan medvirke til den grønne omstilling.

Industriens installationer kan anvendes som for eksempel sub-stationer fra vindmølleparker, der kan omdanne den grønne strøm til brint. Brinten kan bruges til at drive gasturbinerne offshore eller iblandes den eksporterede naturgas.

Power-to-X muliggør en tilkobling af forskellige sektorer i vores forsyningssystem. Traditionelt er de blevet set hver for sig, men teknologien tillader et mere sammenhængende og fleksibelt energisystem, og her har olie- og gasbranchen en rolle at spille.

Men det kræver rum for innovation og realisme i forståelsen af vores energibehov i stedet for signalpolitik og idealisme.

Så mulighederne er mange, men hvis potentialet skal realiseres, kræver det både, at vi samtænker vores energiforsyning på tværs af brændselstyper, samt et bredt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder, myndigheder og forskningsinstitutioner – for industrien kan ikke gøre det alene.

Forrige artikel Udenrigsministeriet og Dansk Industri: Samarbejde i Kenya kan vise vejen i kampen for en grøn planet Udenrigsministeriet og Dansk Industri: Samarbejde i Kenya kan vise vejen i kampen for en grøn planet Næste artikel Dansk Byggeri: Der er behov for en statslig national klimatilpasningsplan Dansk Byggeri: Der er behov for en statslig national klimatilpasningsplan