Udenrigsministeriet og Dansk Industri: Samarbejde i Kenya kan vise vejen i kampen for en grøn planet

DEBAT: Hvis vi skal nå FN's verdensmål, skal myndigheder og virksomheder i hele verden samarbejde. Danske erfaringer kan spille en afgørende rolle, skriver Marie Gad og Jacob Fink Ferdinand. 

Af Marie Gad og Jacob Fink Ferdinand
Chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri og sektorrådgiver inden for miljø og cirkulær økonomi på Danmarks ambassade i Kenya

Der var brede smil hos både politikere og virksomheder, da flere af Folketingets partier for nylig løftede sløret for en historisk dansk affaldsaftale.

Reformen gør det lettere for borgere og virksomheder at håndtere affald på en bæredygtig måde, og ambitionen er tilmed, at hele den danske affaldssektor skal være klimaneutral i 2030. Det er en flot aftale, der er resultatet af et frugtbart samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv, som vi har tradition for i Danmark.  

Vi når langt i Danmark med en samlet affaldsstrategi. Men affald, der flyder i naturen, er desværre ikke et dansk problem, men et grænseoverskridende globalt problem. For eksempel kender havstrømme ingen grænser, hvilket betyder, at plastrester fra nær og fjern ender i vores hav og i de fisk, som vi spiser.

Myndigheder skal samarbejde globalt
Hvis vi skal nå FN's verdensmål, skal myndigheder og virksomheder i hele verden samarbejde.

Her kan danske erfaringer og vores samarbejdsmodel spille en afgørende rolle. Det ved vi blandt andet fra Kenya, hvor vi har hjulpet myndigheder og den private sektor med at sikre bæredygtig håndtering af plast. 

I dag bliver kun seks procent af Kenyas plastaffald genanvendt. Gode initiativer for at øge genanvendelsen er hidtil strandet, blandt andet fordi den gensidige anseelse og tillid mellem myndigheder og erhvervsliv i mange år har været på frysepunktet.

I 2017 indførte de kenyanske myndigheder blandt andet et forbud mod plastposer. Men det var ikke nok til for alvor at løse problemet med håndtering af plast. Der var brug for bæredygtige løsninger i forbindelse med produktion og genanvendelse. 

Det gav anledning til et helt nyt partnerskab med den private sektor, som Dansk Industri, Miljøstyrelsen og den danske ambassade i Kenya bidrog til med rådgivning.

Dansk model kan sikre grøn omstilling
Den flerstrengede indsats har været en succes, der nu er mundet ud i, at erhvervslivet har lanceret en miljømæssigt meget ambitiøs plan for grøn omstilling, som myndighederne har fulgt op med understøttende lovgivning.

Læren fra Kenya er klar: Den danske model for samarbejde på tværs af myndigheder og virksomheder kan sikre en grøn omstilling, der skaber bæredygtig vækst og lokale job. 

Det bør vi gøre endnu mere fremover. På den måde kan vi hjælpe andre lande med at forbedre de lokale levevilkår og samtidig være med til at løse de globale, grænseoverskridende udfordringer, der påvirker os alle, lige meget hvor i verden vi bor.

Forrige artikel Dansk Energi: Lyt til hollandske anbefalinger om bæredygtig biomasse Dansk Energi: Lyt til hollandske anbefalinger om bæredygtig biomasse Næste artikel Olie Gas Danmark: Drop idealismen - fossile brændsler er en del af fremtiden Olie Gas Danmark: Drop idealismen - fossile brændsler er en del af fremtiden