Morsø: "Keep it simple" var devisen

DEBAT: Morsø Kommune gik allerede i 2011 i gang med forberedelserne til en klimatilpasningsplan. Processen skulle være så enkelt som mulig, skriver Helle Thorning Bertelsen, projektleder i Morsø Kommune.

Af Helle Thorning Bertelsen
Projektleder, Morsø Kommune

Morsø Kommune har som klimakommune i 2011 udarbejdet en plan for klima- og energiområdet: Klimaplan 2011. Morsø Kommune angiver heri, at et af potentialerne for kommunen og borgere på Mors er muligheden for energibesparelser og etablering af vedvarende energiformer, herunder vindenergi.

I Klimaplanen er angivet et katalog for besparelser på energiforbruget samt omstilling til vedvarende energi. En del af løsningen i forhold til klimatilpasning ses derfor også som arbejdet med nedbringelse af CO2 ved energibesparelser og indførelse af VE, både i forhold til kommunen som virksomhed, herunder kommunale bygninger, men også i forhold til initiering af denne proces i forhold til borgere og virksomheder.  

Morsø Kommune har i 2013 udarbejdet en plan for tilpasning til et ændret klima med mere ekstremt vejr og højere vandstand. Helt konkret er i planen udpeget potentielle risikoområder.

Det er områder, hvor der i fremtiden enten vil være potentiel risiko for oversvømmelse, eller hvor områderne kan indgå som løsninger til at imødegå risikoen fra oversvømmelser. Der er afsat en million kroner i 2014 som kommunens andel til etablering af et klimatilpasningsprojekt ved Den Gamle Golfbane i Nykøbing Mors.

Rekreative muligheder ved klimatilpasning
Projektet åbner op for en række muligheder for skabelsen af bynær natur og et nyt rekreativt område med vandet som det bærende element. Fremadrettet er ligeledes en række initiativer og projekter, som skal indgå i en kommende økonomisk prioritering. 

Det var en forudsætning for arbejdet med klimatilpasningsplanen og med udpegning af risikoområder, at indholdet og tidshorisonten for færdiggørelse af planen var afstemt med kommuneplanen.  

Klimatilpasningsplan blev udarbejdet i 2013 og beskriver strategi og rammer for den fremtidige håndtering af oversvømmelser forårsaget af stigning af vandstanden i fjorden og øget regn. Strategien munder ud i et katalog for projekter og initiativer og for de enkelte projekter beskriver løsning, ansvar, finansiering og tidshorisont. 

Projektgruppe med bred repræsentation
Arbejdet med klimatilpasning foregik i en projektgruppe, hvor der deltog medarbejdere fra hhv. Morsø Kommune og Morsø Forsyning A/S. Det var en forudsætning for deltagelse i projektgruppen, at der deltog medarbejdere med kompetencer fra hhv. beredskab, spildevand, natur, vandløb og fysisk planlægning, samt at der var deltagere i både projektgruppen og styregruppen med et ledelsesmæssigt ansvar.  

Udfordringerne omkring oversvømmelser fra Limfjorden ved høje vandstande er ikke et nyt fænomen, men hændelser, som sker fra tid til anden.

Som sådan er der over tid sket en løbende tilpasning af aktiviteter og bymæssig bebyggelse, i forhold til at vi har en vis erfaring med at håndtere stormflod. Det var derfor en klar fordel, at der i projektgruppen var medarbejdere, som både havde referencer til tidligere oversvømmelser og håndfast erfaring med håndtering af stormflodshændelser.

Det var derfor en klar fordel, at der var enighed i projektgruppen om, at udfordringerne handlede om oversvømmelser, stigende vandstand samt afledning af store arealers udløb via kanaler og å-løb.
  
I arbejdet havde vi i projektgruppen gode erfaringer med afholdelse af en workshop med deltagelse af rejseholdet omkring Klimatilpasning.

For det første havde det stor betydning, at vi kom i besiddelse af en masse nye informationer og konkret viden, men det betød også, at vi herefter havde bedre forudsætninger for forståelse af hinanden og hinandens kompetencer, fordi vi nu i højere grad havde fået et fælles sprog. I selve arbejdet med kortlægning af oversvømmelsesrisikoen gjorde vi brug af kortmaterialet, som staten havde gjort tilgængelig for kommunerne. Vi gjorde ikke brug af konsulenter eller rådgivere ud fra devisen "Keep it simple". Det blev kodeordet for os i forhold til udarbejdelse af klimatilpasningsplanen. 

Arbejdet med klimatilpasning er dog ikke et overstået kapitel for os – snarere det første skridt i en fortløbende proces. 

Forrige artikel Halsnæs: Når klimatilpasning bliver virkelighed  Halsnæs: Når klimatilpasning bliver virkelighed Næste artikel KTC: Reduktion af anlægsloftet er bekymrende KTC: Reduktion af anlægsloftet er bekymrende