Zelenskyj beder Europa om at give ham vinger, men får ingen klare løfter om kampfly endnu

”Hjælp os finde vejen hjem til Europa,” siger Ukraines præsident i en historisk tale til EU-Parlamentet efter besøg i London og Paris, hvor Volodymyr Zelenskyj har bønfaldt de europæiske regeringer om at sende kampfly.

BRUXELLES: Medlemmerne af Europa-Parlamentet må have ømme hænder efter at have klappet så meget og så længe af en lille mand i grønne militærbukser og sort trøje, at man aldrig har set noget helt mage til i EU’s folkeforsamling.

”Dette er vores Europa, vores måde at leve på. For Ukraine er dette vejen hjem. Nu er jeg her – for at forsvare mit folks vej hjem til Europa,” sagde den ukrainske præsident i en følelsesladet tale til Parlamentet torsdag formiddag.

EU’s folkevalgte var bevidste om det historiske øjeblik, hvor Volodymyr Zelenskyj ikke længere var det tragiske og sammenbidte skærmbillede fra Kyiv, men et menneske af kød og blod foran dem alle sammen.

”Deres lederskab har inspireret Deres folk og hele verden. Når verden tænker på Ukraine, så tænker de på Davids kamp mod Goliat,” sagde Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, i sin velkomst til den ukrainske leder i plenarsalen i Bruxelles.

Hun opfordrede direkte de europæiske stats- og regeringsledere til at give Ukraine de langtrækkende våben og kampfly, som landet beder om.

En kamp for hele Europas levevis

Bølger af stående klapsalver omgav præsident Zelenskyj, der nu har ledet et land under angreb af Rusland i snart et år. Men han klappede også selv af parlamentarikerne, og af alle de millioner af almindelige europæere, der hjælper hans land.

”Klapsalverne her er ikke for mig, men for alle de mange europæere rundt om i byer og landsbyer, der støtter Ukraine og vores kamp (…) Det er en kamp for vores måde at leve på, og for hele Europas måde at leve på. For det er det, Ruslands ledere prøver at udslette,” sagde han:

”Den russiske maskine ikke alene undergraver social retfærdighed, den investerer i fremmedhad og splittelse. Men vores svar til det er: Nej, ikke her i Europa! Vi forsvarer Europa sammen med jer.”

Enorme sikkerhedsforanstaltninger og meget hemmelighedskræmmeri har omgærdet Zelenskyjs besøg i Bruxelles, hvor han efter sit besøg i Parlamentet deltager i et EU-topmøde for alle Unionens 27 ledere.

Drømmen om at komme ind i EU

Her vil Volodymyr Zelenskyj utvivlsomt gentage sit ønske om, at Ukraine kan blive optaget i Den Europæiske Union i en ikke alt for fjern fremtid. I sin tale til Parlamentet fortalte han, hvor meget det har betydet at få status som kandidatland sidste år.

”Det var selve denne mulighed for at blive kandidat til medlemskab af EU, der gjorde os stærke og gav os kræfterne til at fortsætte kampen. Vi nærmer os. En dag vil et sejrrigt Ukraine blive medlem af et sejrrigt EU,” sagde han.

Præsident Zelenskyj ankom torsdag morgen til Bruxelles sammen med Emmanuel Macron fra Paris, hvor han onsdag aften havde holdt møde med den franske præsident og Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz.

Både i Paris og tidligere på dagen onsdag, hvor Zelenskyj talte til det britiske parlament i London, var et af hans mest konkrete punkter ønsket om kampfly fra de vestlige lande.

”Vi har friheden, giv os vinger til at beskytte den,” sagde den ukrainske leder i London.

Kampfly er stadig et svært spørgsmål

Både briterne, tyskerne, franskmændene, danskerne og en række andre europæiske lande har netop lovet at sende moderne kampvogne til Ukraine – men foreløbig har præsident Zelenskyj ikke fået konkrete løfter om kampfly.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har lovet at træne ukrainske jagerpiloter i Storbritannien. Han holder også døren åben for eventuelt at give ukrainerne kampfly, men det er i så fald en ”mere langsigtet” mulighed, sagde den britiske leder.

Det var også de færreste europæiske ledere, der ønskede at være mere konkrete på det punkt ved deres ankomst til Bruxelles torsdag.

”Det vigtigste, hvad angår våbendonationer er, at Ukraine skal vinde den her krig, og det kan Ukraine ikke gøre alene. Det kan Ukraine kun, hvis vi vedholdende bliver ved med at støtte,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Tysklands forbundskansler betegnede det som et ”stærkt signal,” at den ukrainske leder er med til et EU-topmøde i Bruxelles.

”Det er et tegn på solidaritet. Ukraine er en del af den europæiske familie,” lyder det fra Olaf Scholz.

Macron vil tale om fredsforhandlinger

Frankrigs præsident undgik også at forholde sig direkte til spørgsmålet om kampfly til Ukraine, men talte om ”strategiske” diskussioner mellem Zelenskyj, Scholz og ham selv.

”Den fremtidige støtte afhænger af, hvad der kommer til at ske. Jeg vil ikke dele de ukrainske planer med jer, det er ikke mit job,” sagde Emmanuel Macron ved sin ankomst til topmødet.

”Vi vil støtte Ukraine fra første til sidste dag. Rusland hverken kan eller må vinde denne krig. Sammen med kansler Scholz har jeg haft en strategisk diskussion med præsident Zelenskyj for at vurdere de præcise mål, de operationelle behov – og en strategi for at forhandle en fremtidig fred, der respekterer Ukraines suverænitet,” sagde Macron:

”De kommende uger og måneder bliver afgørende. Lige nu må vi koncentrere os om, hvad der kan leveres på kort sigt.”

Forrige artikel Ellemanns usentimentale problemknuser trives bedst i skyggen og magtens inderste cirkler Ellemanns usentimentale problemknuser trives bedst i skyggen og magtens inderste cirkler Næste artikel Regeringen gav Folketinget få timer til at sige ja til milliardindkøb hos kontroversiel våbenleverandør Regeringen gav Folketinget få timer til at sige ja til milliardindkøb hos kontroversiel våbenleverandør