Danmark: Vesten skal bygge en bro for Ukraine ind i Nato

Ukraines præsident Zelenskyj raser over manglen på et klart løfte om medlemskab under Natos topmøde. Men selv om Ukraine skal have al mulig støtte, så er det for tidligt at tage den beslutning, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

VILNIUS: Der er risiko for hårde ordvekslinger, hvis Ukraines præsident holder fast i at møde op til Nato-ledernes middag i aften.

”Usikkerhed er svaghed. Det vil jeg sige åbent til topmødet,” lyder det på twitter fra en tydeligt skuffet Volodymyr Zelenskyj, netop som forsvarsalliancen tirsdag eftermiddag har sat gang i et døgns topmøde i Litauens hovedstad.

Ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg forhandles der til sidste øjeblik blandt de 31 medlemslandes delegationer om, hvor tæt man kan komme på at love Ukraine en fremtidig plads i Nato.  

{{toplink}}

”Jeg forventer, at medlemslandene vil sende et klart og positivt signal om, at Ukraine rykker tættere på medlemskab af Nato,” siger Stoltenberg ved topmødets begyndelse.

Men selv om ønsket om at støtte ukrainernes forsvar mod Rusland er stort, så ønsker en række lande anført af USA og Tyskland ikke på nuværende tidspunkt at give Zelenskyj en garanti for optagelse straks efter krigens ophør.

Øst og vest skændes om løfter til Ukraine

Det gælder også Danmark, som ellers er blandt de medlemslande, der relativt set giver mest støtte til Ukraine.

”Vores perspektiv er, at Ukraine hører til i Nato. Men det er klart, at Ukraine ikke kan blive medlem af Nato som tingene står lige nu og her,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ved sin ankomst til Nato-topmødet i Vilnius.

”Derfor har vi længe advokeret for, at man skulle bygge en eller anden innovativ bro mellem det, vi kender nu, og så et Nato-medlemskab. Det er der gode kræfter, der arbejder på,” siger han.

Især de central- og østeuropæiske lande i alliancen har presset hårdt på for, at Ukraine skal have mere præcise garantier.

”Vi skal skabe en lige og klar vej for Ukraine til Nato. Der er en forfærdelig krig i gang. Vi har millioner af ukrainske flygtninge i Polen, så vi forstår, hvor vigtigt det er at gøre mere for at forsvare os selv og Europa,” siger Polens præsident, Andrzej Duda.

Meget tyder på, at de to grupper af lande her til eftermiddag nærmer sig en kompromistekst, som Volodymyr Zelenskyj ikke er tilfreds med.

Zelenskyj lufter sin frustration på forhånd

”Det virker som om, at der ikke er nogen parathed til hverken at invitere Ukraine ind i Nato eller gøre landet til medlem af alliancen,” skriver den ukrainske leder tirsdag eftermiddag på Twitter.

”Det er absurd og uden fortilfælde, at man ikke vil sætte en tidsramme, mens man samtidig tilføjer vage formuleringer om ’betingelser’ for overhovedet at kunne invitere Ukraine,” lyder det fra Zelenskyj:

”Det betyder, at man går glip af en mulighed, fordi man hellere vil købslå med Rusland om Ukraines Nato-medlemskab. Og for Rusland giver det motivation til at forsætte dets terror.”

De ukrainske frustrationer truer med at sende skygger ind over et topmøde, som ellers startede godt med en aftale mellem lederne fra Tyrkiet og Sverige allerede mandag aften.

Frederiksen glæder sig over Sverige i Nato

Til gengæld for en række løfter fra Nato, fra EU og fra Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, har den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, nu lovet at sikre ratificering af Sveriges Nato-medlemskab.

{{toplink}}

”Det er fantastiske nyheder og den allerbedste måde at starte et Nato-topmøde på. Det betyder rigtig meget for Sveriges sikkerhed, for Nordens sikkerhed og for os som alliance,” siger statsminister Mette Frederiksen (S) i Vilnius.

”Vi får nu et samlet Norden hvad angår sikkerhed. Sverige har nogle gode kapaciteter, og sammen med Finland vil det være en markant styrkelse,” siger hun.

Også den amerikanske præsident glæder sig tirsdag over, at der nu inden længe er to nye nordiske medlemslande i alliancen.

”Dette er et historisk øjeblik. Tilføjelsen af Finland og Sverige til alliancen er vigtig. Præsident Putin troede stadig, at han kunne knække Nato. Det vil ikke lykkes for ham,” siger Joe Biden.

Forrige artikel Gennembrud for Sverige i Nato: Erdogan lover at godkende optagelse Gennembrud for Sverige i Nato: Erdogan lover at godkende optagelse Næste artikel Natos topledere: Ukraine skal opfylde betingelser efter krigen, før medlemskab bliver muligt Natos topledere: Ukraine skal opfylde betingelser efter krigen, før medlemskab bliver muligt