DF: Forskningsråd kan bryde silotænkningen

DEBAT: Der er et væsentligt potentiale i at fokusere på forskning, som bryder de traditionelle søjler og faggrænser. Her kan Det Frie Forskningsråd være med til at udfordre vores ofte siloagtige tankegang, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). 

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører 

Man kan længe diskutere, hvornår der politiseres, eller hvilke projekter Det Frie Forskningsråd (DFF) skal kunne give penge til. Sidste år var det YDUN (forskningsmidler specifikt til kvindelige forskere), som blev omdrejningspunkt for en debat.

Mit udgangspunkt er, at DFF - også under en ny form, såfremt vi ender i justeringer - skal have meget frie hænder - en klar armslænge i forhold til at uddele midler og vurdere forskningshøjde på de forskellige ansøgninger.

Her kan det undre mig, at det ikke gav sig selv, at det var helt ved siden af for DFF at etablere YDUN - alene det, at det krævede en dispensation fra ligestillingsloven, burde have dokumenteret, at der var noget helt galt.

Jeg har brug for at kunne opretholde min tillid til, at uddelingerne i DFF altid er fagligt og sagligt funderede mod den excellente forskning. Det gælder også, når der gives midler til forskning i det underjordiske på Bornholm - eller i sexlegetøj – at jeg går ud fra, at der er forskningshøjde, og at forskningen vil give viden og indsigter, som giver værdi for samfundet.

DFF's fremtidige rolle
Derfor kan der godt være nogle politiske signaler om programmer eller retninger, som vi ønsker at DFF skal tage bestik af. Nogle samfundsmæssige og forskningsmæssige behov, som vi politisk ønsker tilgodeset.

F.eks. når vi nu skal have drøftelser af, hvilken rolle DFF skal spille fremadrettet. DFF udfylder en væsentlig plads i hele vores forskningsfondsbillede - sammen med Innovationsfonden og Grundforskningsfonden. Det er for mig vigtigt, at fondene spiller sammen, så der samlet set understøttes alle former for forskning.

Der tales meget i tiden om behovet for mere fokus på teknisk forskning. Hvilken rolle kunne DFF have i den sammenhæng? DFF skal ikke styres af behovet for detaljeret strategisk forskning. Men jeg kunne have en vision om, at DFF påtog sig en rolle.

Helhedsorienteret forskning
Der er for mig at se et væsentligt potentiale i at fokusere på forskning, som bryder på tværs af de traditionelle søjler - på tværs af faggrænser.

Hvordan skaber vi en tænkning, som gør, at f.eks. teknisk forskning bliver et naturligt delelement i al anden forskning, så vejen fra sundhedsforskning eller samfundsforskning til teknisk forskning bliver en naturlig del af tænkningen. Det kunne være forskning på sundhedsområdet ved f.eks. at kunne kombinere og integrere samfundsmæssig forskning i, hvordan vi som samfund håndterer det aldrende samfund med sundhedsforskning og teknisk forskning.

Forskning i den kultur som gør, at vi gør, som vi gør - vi gør, som vi plejer. Hvorfor tænker vi ikke i helheder? Hvordan kunne vi grundlæggende ændre tankegangen om forskning, så vi tænker mere i helheder? Og hvordan kan denne tankegang implementeres i uddannelserne og i forskningsinstitutionerne? Det kunne være en rolle, som DFF kunne gå ind i og hjælpe os til grundlæggende at udfordre den ofte siloagtige tankegang.

Forrige artikel Stil større krav til universitetsuddannelserne Stil større krav til universitetsuddannelserne Næste artikel Danske forskningstalenter plejes bedst nationalt Danske forskningstalenter plejes bedst nationalt