Løkke advarer mod LA-forslag om at lukke superfond: "Det her forslag er helt af pladen"

"Liberal Alliances forslag fortjener at blive taget seriøst i den offentlige debat. Ikke fordi det er en god ide, men fordi det er en hamrende dårlig ide." Det mener Lars Løkke Rasmussen, der advarer mod, at Danmark aflader sine "eksportkreditvåben", efter Liberal Alliance har foreslået at nedlægge den statslige superfond. 

Liberal Alliance forholder sig ikke til virkeligheden, når partiet vil lukke Danmarks Eksport- og Investeringsfond. 

Sådan lyder budskabet fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

"Det her forslag er helt af pladen," siger han og fortsætter:

"Min tilgang til politik er det realpolitiske. Vi er i konkurrence med andre lande, der også har instrumenter med i rejsetasken. Hvis man forestillede sig, at vi afladede alle de her eksportkreditvåben i en verden, som har oprustet, så ville vi ikke overleve. Jeg er kommet videre fra VU. Vi er nødt til at varetage rigtige danskeres interesser i den rigtige verden, som vi lever i."

Ordene falder i et interview, der er foretaget før mandagens anbefalinger til sanering af erhvervsstøtte blev præsenteret.

Selvom den statslige superfond hører under erhvervsminister Morten Bødskovs (S) ressortområde, føler udenrigsministeren et behov for at lægge afstand til meldingen fra Liberal Alliance. 

"Når jeg reagerer, er det fordi, at jeg mener, at det er en for let tilgang til tingene. Det tænker jeg, at jeg godt må mene som leder af politisk parti, selvom Danmarks Eksport- og Investeringsfond ressortmæssigt er forankret i Erhvervsministeriet. Jeg er ikke erhvervsminister. Men jeg er til gengæld handelsminister," siger Lars Løkke Rasmussen.

{{toplink}}

Enig med LA om selskabsskat og erhvervsstøtte

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, kalder Danmarks Eksport- og Investeringsfond for "symptombehandling," som skal kompensere for, at politikerne ikke har formået at forbedre de generelle rammevilkår for danske virksomheder i tilstrækkelig grad. 

I stedet foreslår partiet, at der skæres 10 milliarder kroner på erhvervsstøtten, og at selskabsskatten sænkes fra 22 til 15 procent

Den analyse deler man i Moderaterne, der også er klar til at gå endnu længere.

Af partiets økonomiske plan - som blev præsenteret op til folketingsvalget i 2022 - fremgår det, at Moderaterne også vil sænke selskabsskatten til 15 procent, hvilket skal finansieres ved at skrotte erhvervsstøtte for hele 12 milliarder kroner

I er ret enige om de her ting. Burde I ikke samarbejde om at indfri de mål fremfor, at du langer ud efter Liberal Alliance? 

"Jeg langer ikke ud efter Liberal Alliance. Det fortjener bare opmærksomhed, at et pænt stort parti under en liberal fane turnerer rundt med nogle vilde forslag, som hverken er i Danmarks eller erhvervslivets interesse," siger Lars Løkke Rasmussen, der tilføjer, at han har sympati for, at Liberal Alliance også arbejder for at lempe virksomhedernes brede rammevilkår. 

Afviser LA-fremgang spiller ind

Hvad er bedst for dansk erhvervsliv; at sænke selskabsskatten og spare flere penge på erhvervsstøtten eller beholde Danmarks Eksport- og Investeringsfond?

"Man kan ikke bruge pengene fra at lukke Danmarks Eksport- og Investeringsfond på at sænke erhvervsskatten, for det vil være en dårlig ide," siger han og tilføjer:

"Hvis vi som land skal afvikle hele vores eksport- og investeringsfacilitet, så vil vi stille vores erhvervsliv i en betydelig forringet konkurrencesituation uanset, hvilken selskabsskat, vi har."

Liberal Alliance har siden folketingsvalget oplevet solid fremgang i målingerne og var det næststørste parti i Altingets seneste Epinion-måling med 14,6 procent af stemmerne, hvilket er rekord for partiet. 

Til sammenligning står Venstre til 9,4 procent og Moderaterne til 5,5 procent.

I hvor høj grad skyldes dine kommentarer, at Liberal Alliance ligger så godt i målingerne?

"Det handler ikke om at skæve til målingerne. Det handler om at tage den politiske debat alvorligt. Du kan have en pointe i, hvis en (person, red.) sad på en fortovscafé og råbte ud over gaden, at Danmarks Eksport- og Investeringsfond skulle lukkes, så må han gerne råbe det, for ingen hører efter, men når sådan et forslag eksisterer hos nogle med mandater og ambitioner, skal man tage det alvorligt," svarer udenrigsministeren.

 

Løkke: Lukning af fond vil koste kontrakter

Ifølge Lars Løkke Rasmussen kan man diskutere om én statslig superfond er den rette løsning, men han gentager flere gange, at der i virkelighedens verden er brug for en konstruktion, som kan give danske virksomheder eksportkreditter.

"Hvis man forestillede sig, at Danmark i den situation afviklede dansk eksportkredit, så ville en betydelig del af de eksportaftaler, vi lander ude i verden, ikke blive landet," siger han. 

Han henviser til, at der i 2022 blev indgået eksportkontrakter for 61,1 milliarder kroner gennem EKF Danmarks Eksportkredit, som nu er opslugt af superfonden. 

Herefter affejer Lars Løkke Rasmussen Ole Birk Olesens argument om, danskerne selv skal investere deres penge fremfor en statslig investeringsfond.

"Det er nogle falske skel at stille op, for det er jo ikke sådan, de investeringer, som drives, eller de eksportaftaler som muliggøres af fondens engagement, stopper med statens penge, men det er tit sådan, at de penge åbner døren," siger han.

Udenrigsministeren underbygger ved at opliste en række konkrete eksempler på, hvordan Danmarks Eksport- og Investeringsfond har hjulpet danske virksomheder. 

Her fremhæver han blandt andet Topsoes elektrolysefabrik i Herning, Champions Park-projektet i Warszawa og understøttelsen af en tomatpastaproducent i Mykolajiv gennem Ukrainefonden.

"Hvis man som et lille land med seks millioner mennesker i en verden med otte milliarder sagde, at sådan noget skal vi ikke have, fordi vi vil hellere leve i den rene liberalistiske verden, hvor vi lader falde, hvad ikke kan stå og de private klarer det hele, ville vi blive slået tilbage til start, for sådan ser verden ikke ud," siger Lars Løkke Rasmussen. 

"En hamrende dårlig ide"

Udover Lars Løkke Rasmussen selv har flere af udenrigsministerens regeringskolleger taget afstand fra Liberal Alliances forslag i dagene efter udmeldingen. 

Det drejer sig blandt andet om klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og erhvervsminister Morten Bødskov samt Moderatenes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Stine Bosse, og Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht

Hvor meget har regeringspartierne koordineret den her kritik af Liberal Alliance?

"Jeg ved ikke om nogen har koordineret noget. Det har i hvert fald ikke involveret mig. Liberal Alliances forslag fortjener at blive taget seriøst i den offentlige debat. Ikke fordi det er en god ide, men fordi det er en hamrende dårlig ide," siger Lars Løkke Rasmussen. 

{{toplink}}

Forrige artikel DI vil begrænse fonds-midler til nødhjælp til Ukraine og hjælpe virksomhederne i stedet DI vil begrænse fonds-midler til nødhjælp til Ukraine og hjælpe virksomhederne i stedet Næste artikel Se listen over de fonde og virksomheder, som er største bidragydere til politiske partier Se listen over de fonde og virksomheder, som er største bidragydere til politiske partier