V: Landbruget kan lave en Apple gange mange

DEBAT: Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, glæder sig over, at Danmark evner at tiltrække udenlandske milliardinvesteringer, men mener, at langt flere arbejdspladser kan findes ved at ændre rammevilkårene for landbrugssektoren.

Af Thomas Danielsen
Landdistriktsordfører i Venstre

Der er grund til at glæde sig, når store udenlandske virksomheder investerer i Danmark. Således var det naturligvis også en stor og positiv nyhed, der ramte Danmark, da gadgetgiganten Apple for få uger siden præsenterede investeringer i Viborg for mere end seks milliarder danske kroner. Investeringen giver 300 nye arbejdspladser og endnu flere i etableringsfasen. Hurtigt lød røsterne fra de røde partier, at æbleinvasionen viser, at Danmark i sin nuværende forfatning godt kan trække store investeringer til landet – og ja, det kan vi godt. Men hvorfor ikke sætte barren endnu højere op? Hvorfor ikke gøre det endnu mere attraktivt at investere i Danmark? Det vil vi i Venstre!

Grøn realisme og vækstskabelse
Jobskabelse og vækst kommer ikke af sig selv. Derfor skal vi arbejde på flere ben end blot at sikre nye investeringer fra udefrakommende virksomheder. I Venstre er vi optagede af, at vi også udnytter det potentiale for nye arbejdspladser, vi allerede har. Landbruget er en af de sektorer, hvor vi med en politisk håndsrækning kan skubbe et enormt uudnyttet potentiale på vej. 25.000 arbejdspladser kan skabes i landbruget og dets følgeerhverv, hvis det fulde potentiale bliver udnyttet. Derfor har Venstre præsenteret en landbrugspakke med 16 konkrete tiltag, der for fremtiden skal hjælpe landbruget til at udnytte dets store uudnyttede potentiale til fulde.

Grøn realisme og vækstskabelse. Det er hovedelementer i den plan, vi sammen med de øvrige blå partier har lagt frem. Vores landbrugspakke vil give langt flere arbejdspladser her og nu end de 300 i Viborg, der i 2017 vil få et æblelogo på brystet. Landbrugspakken sætter ind der, hvor gummistøvlen trykker for de hårdt pressede landmænd, og samtidig hjælper den udviklingen i landdistrikterne i en positiv retning.

Smidigere rammevilkår
Helt konkret foreslår vi blandt andet, at rammevilkårene i landbruget gøres smidigere. Vi kan skabe 3.000 nye arbejdspladser i landbrugserhvervet, alene ved at de danske gødskningsregler kommer til at ligge på niveau med reglerne i vore nabolande. Derudover kan vi skabe 2.000 arbejdspladser, alene ved at tillade at danske landmænd kan have ligeså mange slagtesvin pr. hektar som vores nabolande. Det er ikke store skru på håndtagene, der skal til for at generere i alt 5000 arbejdspladser – primært i yderområderne, hvor der tilmed er allermest brug for beskæftigelsen. Det er rigtig mange job. Så mange, at vi her og nu skal reagere og gøre en helhjertet politisk indsats for at udnytte potentialet. 

En Apple gange mange
For fremtiden er det mit håb, at Danmark vil være endnu mere attraktiv at investere i for udenlandske giganter som Apple. Men det er mindst lige så vigtigt – hvis ikke endnu vigtigere – at vi skaber grundlæggende forudsætninger for vækst og arbejdspladser for eksisterende erhverv. Vi er ikke tjent med, at vi står og venter på den næste store her-og-nu-indsprøjtning af arbejdspladser, som regeringen hellere vil. Vi skal hele tiden sikre, at der er de mest favorable vilkår for vækstskabelse i alle sektorer. Vil vi, så kan vi uden videre lave en Apple gange mange.

Forrige artikel DSK: Nedsæt en landdistriktskommission DSK: Nedsæt en landdistriktskommission Næste artikel Større fokus på småskala-producenterne Større fokus på småskala-producenterne