V: De ældre skal selv vælge mellem flæskesteg og frikadeller

DEBAT: Regeringen gennemfører et servicetjek af det frie valg i ældreplejen. For V er valgfrihed en vigtig del af de ældres værdighed, og derfor skal de have mulighed for selv at vælge mad og madleverandør, mener sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann (V).

Af Jane Heitmann (V)
Sundheds- og ældreordfører

Der er 83.000 gode grunde til at gøre sig umage med tilberedning, smagsoplevelse og anretning af ældremad i Danmark.

For hver dag modtager cirka 83.000 ældre mad fra det offentlige i en eller anden form. Et godt måltid er også værdighed, og en værdig ældrepleje – ja, det har vores ældre fortjent.

For os i Venstre er det ikke afgørende, om man bor på plejehjem og spiser alle måltider der, eller om man bor i eget hjem og får maden leveret. Det afgørende er, at man får veltilberedte måltider og selv har haft indflydelse på menu og leverandør.

Mennesker er forskellige og har forskellige præferencer livet igennem. Sådan er det også med smagsløg. Nogle glædes over en frisklavet frikadelle med brun sovs og kartofler, mens andre foretrækker en stegt rødspætte med smørsovs. Men uanset hvad smagsløgene dikterer, skal vi gøre vores yderste for at imødekomme de ældres ønsker til menukortet.

Madlavning kan bekæmpe ensomhed
Alt for mange ældre er i dag småtspisende og truet af underernæring. Ensomhed er ofte en årsag til, at man spiser mindre. Det er nu engang hyggeligere at spise sammen. Både fordi selskab er sundt for sjælen, men også fordi man spiser mere, når man hygger sig i godt selskab.

For os i Venstre er det afgørende at bidrage til at skabe gode rammer for det gode måltid for de ældre.

Da vi sagde ja til at prioritere 425 millioner kroner til at renovere og genetablere køkkener på de danske plejehjem, var det netop, fordi vi ved, at duften af nybagt brød eller en flæskesteg i ovnen får tænderne til at løbe i vand hos de fleste, ligesom gode køkkener giver mulighed for, at de ældre kan tage del i madlavningen.

Madlavning er en meningsfuld aktivitet, som også kan styrke sociale relationer, så det ikke kun er måltidet i sig selv, man samles om. Vi har alle brug for at vide, at der er brug for os. Og det er den fornemmelse, som man kan få, når man er med til at skrælle kartofler eller røre i sovsen. Det giver selvværd og gør, at man føler, at man bidrager og hører til.

Frit valg - bedre sammenhæng
Værdighed handler i høj grad om selv at kunne vælge til og fra. Sådan har det været gennem livet, og jeg ser ingen grund til, at det skal være anderledes i alderdommen. Uanset om vi taler plejehjem, hjemmehjælp eller madservice, så skal de ældre kunne vælge den løsning, som passer bedst til det menneske, de er. Men der er stadig plads til forbedringer.

Derfor har regeringen igangsat et servicetjek af det frie valg i ældreplejen. Under overskriften ”Frit valg – bedre sammenhæng” har vi gjort det klart, at vi ønsker at styrke det frie valg på ældreområdet, når det kommer til både rehabilitering og madservice.

Med en helt ny forsøgsordning skal fritvalgsbeviser bidrage til at udvikle det frie valg, så en ældre for eksempel frit kan vælge at få maden leveret fra den lokale slagter eller den lokale kro.

Det er i Venstre en kerneværdi, at man har mulighed for at træffe frie valg livet igennem. Når vi siger ”mennesket før systemet”, ja, så mener vi det – og det skal gælde gennem hele livet.

Forrige artikel Rådmand: Nye udbud af madservice skal sikre mere valgfrihed for ældre Rådmand: Nye udbud af madservice skal sikre mere valgfrihed for ældre Næste artikel L&F: Hvor er fødevarerne i ny aftale om forskningsmidler? L&F: Hvor er fødevarerne i ny aftale om forskningsmidler?