Udvandet sukkerreform

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”Sukkerreform er et skridt i den rigtige retning” i Berlingske Tidende, 28/11-05. EUs reform af støtten til sukkerproduktion er skridt i den rigtige retning, men ikke vidtgående nok. Reformen er plaget af særordninger, og er et udtryk for EUs modvilje mod reformer.

Det var godt gået af den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, der i torsdags hev et historisk forlig om at beskære EUs støtte til produktion af sukker i hus.

Støtten til sukkerproduktion er en af EUs mest udskældte ordninger, der gør det rentabelt at dyrke sukker i selv uegnede områder af unionen og rammer udviklingslande hårdt.

Reformen betyder, at der skæres i den støtte, som i 40 år har garanteret EUs sukkerproducenter en pris, der er tre gange så høj som i resten af verden, hvilket har ført til massiv overproduktion. Efter prisfaldet er EUs sukkerpriser »kun« dobbelt så høje som verdensmarkedets.

Sukkerreformen er et skridt i den rigtige retning, men ikke vidtgående nok. Det afspejler desværre EU-systemets træghed og modvilje mod reformer, som den massive landbrugsstøtte er det mest groteske udtryk for.

Danmark ønskede et prisfald i de garanterede mindstepriser på sukker på 39 procent over to år. Det blev udvandet til 36 procent over fire år. Et andet stort problem i aftalen er, at de sydeuropæiske lande i sidste øjeblik fik forsødet reformen med en række særordninger, der indebærer, at lande som Italien, Grækenland, Finland og Portugal får lov at give sukkerbønderne ekstra støtte og kan opretholde en produktion i uegnede områder frem til 2014. Man kan spørge sig, om disse lande har opfattet, hvad globalisering og EU-fællesskabet går ud på.

Forrige artikel Harmoniser momssatserne Næste artikel Sats på forskning
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.