Harmoniser momssatserne

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”Løn som forskyldt” i Jyllands-Posten. Den høje danske moms er skyld i den store trafik over den dansk/tyske grænse. Forbrugeren udvælger et produkt i hos en dansk forhandler og kører til Tyskland for at købe produktet. Det er på tide at få gjort noget ved problemet og igangsat en glidende harmonisering af de danske momssatser.

Trafikken er velkendt: Man besøger en forhandler i Danmark, udvælger sig det forbrugsgode, som man ønsker at købe, betaler og kører herefter lige syd for den dansk-tyske grænse, hvor varen udleveres.

Hele øvelsen går ud på at slippe med 16 pct. i moms til den tyske statskasse i stedet for 25 pct. i moms til den danske statskasse.

(…)

Danmark har en verdensrekordhøj moms, og blandt årsagerne til, at et flertal af danskerne igennem årene har vist sig som tilhængere af først EF og siden EU, har været forventningen om en harmonisering af skatter og afgifter på tværs af grænserne, så Europa ville blive ét stort indre marked.

(…)

Som situationen er i Danmark, levnes borgerne ikke andet valg end at gøre, hvad politikerne ikke formår:

At skabe den nødvendige momsharmonisering mellem Danmark og Tyskland.

I grænselandet har tørre tal i mange år vist, at danskerne lægger en stadig større del af deres dagligvareindkøb i Tyskland, hvor fødevaremomsen er syv mod den 25 procents strafafgift, som Folketinget lægger på det daglige brød.

(…)

En forstandig skatteminister, om sådanne måtte eksistere, ville for længst have taget bestik af situationen og med argumentets kraft overbevist et flertal i Folketinget om at få påbegyndt en glidende harmonisering af momssatserne, hvilket vil sige en gradvis sænkning og samtidig differentiering af den danske moms.

En uforstandig skatteminister, af hvilke der findes mange, vælger i stedet at sende sine tropper af sted mod de borgere, der blot i praksis gør, hvad politikerne har forsømt - at harmonisere skatter og afgifter.

(…)

Hvad det skattepolitiske magtapparat næppe fatter er, at man med denne aktion blot får skabt så tilpas klarhed, at momstrafikken kan intensiveres til glæde for de brandskattede danskere og den tyske statskasse, men til skade for den danske statskasse.

Sådan vil det blive ved med at være indtil den dag, da Danmark har sammensat et folketing, der fatter læresætningen om de forbundne kar.

Forrige artikel Detailhandlens ansvar Næste artikel Udvandet sukkerreform