Sats på forskning

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”En begyndelse” i Jyllands-Posten den 21. december 2005. Forskning er vejen frem for EU. Det må stå sole klart efter det seneste WTO-møde i Hongkong. Landbrugsstøtten skal afvikles senest i år 2013, og en tilsvarende afvikling af toldsatser for industriprodukter er det naturlige næste skridt.

Med WTO-generaldirektør Pascal Lamys ord var den største sejr, at forhandlingerne om en ny global frihandelsaftale kom tilbage på sporet og blev tilført en ny politisk energi.

(…)

Efter nogle års meget vanskelige forhandlinger er det afgørende vigtigt, at der nu kan lægges rammer for fortsættelsen af den såkaldte Doha-runde, som skal udforme konkrete aftaler, der forhåbentlig kan gennemføres efter planen og afsluttes med udgangen af april 2006.

Nogle har som de sydkoreanske risbønder kæmpet for livet, mens f.eks. andre i EU har kæmpet for at bevare velstanden. Det siger alt om forskellen mellem de rige og de fattige lande, og skal man tale om sejrherrer i Hong Kong, et det gruppen af udviklingslande, der for en gangs skyld formåede at stå så stærkt sammen, at industrilandene indvilgede i at afvikle landbrugsstøtten senest i 2013.

(…)

(…) Men udviklingen i WTO er en klar advarsel til EU, som står til at tabe markedsandele på landbrugsområdet, om, at samarbejdet sakker yderligere bagud i førerfeltet blandt industrilandene, hvis de mange fine ord om innovation og forskning ikke konkretiseres hurtigst muligt.

EU står dermed over for selvforskyldte udfordringer, og samarbejdet må se frem til, at en tilsvarende afvikling af toldsatserne for industriprodukter vil følge som det næste hovedpunkt på dagsordenen.

Det er en positiv udvikling, at de rige lande var enige om ikke blot at fjerne toldsatserne for de 49 lande, som FN definerer som verdens fattigste, men at USA og EU yderligere afsatte et flercifret milliardbeløb, som skal hjælpe dem i gang med at udnytte de nye muligheder. Det er tilfredsstillende, at de såkaldte mellemindkomstlande og de rigeste blandt udviklingslandene synes parat til en lignende åbning, og at de fattigste lande i øvrigt selv kan bestemme, om de vil nedtrappe deres egne toldsatser. Det vidner om en betydelig vilje til at stille verdens allerfattigste bedre.

(…)

Forrige artikel Udvandet sukkerreform Næste artikel EU skal presses på salmonella-samvittigheden
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.