Tankeløse offentlige massefyringer

DEBAT: De offentlige massefyringer er ikke gennemtænkte, og man risikerer at skade både kvalitet, serviceniveau og muligheden for at tiltrække engagerede medarbejdere. Skal der skæres ned, bør politikerne i hvert fald gøre sig de rigtige overvejelser, skriver Kirsten Holst.

Af Kirsten Holst
Formand for JA, Foreningen af Jordbrugsakademikere

Flere end tusinde offentlige medarbejdere skæres væk. Det er prisen for et boligtilskud. Men er det overhovedet en fordel for økonomien at fyre dem? Jeg tror, at det betaler sig at se nærmere på de fulde konsekvenser og tænke sig om en gang til.

Når det for eksempel gælder naturen, fødevareområdet, klimatilpasningen, planlægningsområdet og ikke mindst en sikring af rammerne for de mange landbrug, så er der tværtimod brug for oprustning og øget indsats. Udfordringer af det omfang, vi står over for, løses ikke ved at skære i arbejdsstyrken.

Samfundet ender som sorteper
Hvilke opgaver kan vi overhovedet skære væk, uden at det får konsekvenser for kvaliteten og serviceniveauet? Hvem kan pege på tusinde overflødige offentlige stillinger? Enhver, der har fulgt det offentliges forsøg på at løbe hurtigere, ved jo godt, at flere årtiers fokus på effektivitet og modernisering har skåret alt overflødigt væk - og mere til. Yderligere nedskæringer vil næppe gavne hurtigere sagsbehandlingstider. Tværtimod vil det betyde, at flere dygtige medarbejdere fravælger det politikerstyrede nedskæringscirkus. Dét vil skade muligheden for at tiltrække engagerede og kompetente medarbejdere. I sidste ende bliver hele samfundet sorteper af en sådan udsultning.

Vi skal heller ikke undervurdere konsekvenserne for det danske EU-formandskab. Hvad vil det betyde for dansk troværdighed og international indflydelse i de kommende år, at Danmark bliver en administrativ fiasko? Vi står midt i en tid, hvor vi skal yde en ekstra indsats i forhold til EU. Det er meget dårlig timing at skære ned nu.

Flere hensyn skal tages
Men er der ingen vej udenom, så skal det i det mindste gøres rigtigt. Vigtigst af alt skylder vi at behandle vores kolleger ordentligt. De berørte medarbejdere i kommuner og ministerier skal sikres den bedst mulige hjælp videre i karrieren. Deres erfaringer og kompetencer vil snart skulle bruges i nye sammenhænge. Det er derfor vigtigt, at de bevarer deres værdi, værdighed og engagement under og efter en fyring. På samme måde er det nødvendigt, at de tilbageblevne får en hverdag, der kan hænge sammen, selv om bemandingen skrumper ind. Opgavernes omfang og indhold skal tilpasses den nye situation.

Endelig skal de unge se formålet med at tage en uddannelse. Fyrede embedsmænd og eksperter vil komme foran i køen og gøre det vanskeligt for nyuddannede og yngre arbejdsløse at komme i arbejde. Det er på alle måder en dårlig start på livet efter eksamen. Vi skylder de unge at give dem en god start på karrieren, og vi skylder de erfarne at give dem en værdig afslutning på en offentlig ansættelse.

Der er kort sagt brug for, at politikerne tænker sig om en gang til.

Forrige artikel De ældre har brug for mere mad og mere omsorg, end vi giver dem De ældre har brug for mere mad og mere omsorg, end vi giver dem Næste artikel Økologi på alle fødevarerelaterede uddannelser Økologi på alle fødevarerelaterede uddannelser