Økologi på alle fødevarerelaterede uddannelser

DEBAT: Landbruget kan genrejse sig gennem udvikling og fokus på kvalitet. Første skridt i den rigtige retning er at gøre økologi til en naturlig del af alle fødevarerelaterede uddannelser, skriver Evald Vestergaard.

Af Evald Vestergaard
Økologisk landmand og formand for Økologisk Landsforening

I forrige uge kom konklusionerne på den såkaldte Rammevilkårsanalyse af dansk landbrug og fødevareindustri fra Fødevareøkonomisk Institut. Rapporten konkluderer, at de afgørende faktorer for landbrugets øjeblikkelige økonomiske situation er erhvervets enorme gæld og højere lønninger end i andre lande. De danske miljøregler, som ellers ofte får skylden for, at man ikke kan drive rentabelt landbrug i Danmark, spiller mindre afgørende ind på konkurrenceevnen.

Man kan sige meget om bankernes risikovilje og overtalelsesevne over for ringeanende landbrugskunder i de glade 0'ere, men det er nu engang landmændenes egne underskrifter, der sidder på erhvervets strammeste rammevilkår - gældspapirerne til en samlet værdi af 360 milliarder kroner.

Vi skal ikke lave mest - vi skal lave bedst
For godt 100 år siden var landbruget også i økonomisk krise. Dengang genopfandt erhvervet sig selv med andelsbevægelsen og nye produktkvaliteter. Lurpak-brandet blev skabt for over 100 år siden, og dets høje kvalitet har betydet, at det stadig findes den dag i dag. Lurpak var ikke det billigste smør på verdensmarkedet for 100 år siden - det var det bedste. Og det var kvaliteten i produkterne, der skabte værdien for landbruget. Siden kom mængden til at spille den afgørende rolle, mens det at differentiere sig på kvalitet fra sine konkurrenter gled i baggrunden.

I dag kan landbruget gøre det samme - genopfinde sig selv - hvis man vil genrejse et stolt og rentabelt dansk landbrug. Mange steder er vi godt i gang med at producere kvalitetsfødevarer, som har en større værdi for forbrugerne i ind- og udland. De værdier, den moderne forbruger lægger i fødevarer, er meget andet end en lav pris. Det er smag, friskhed, nærhed, ansvarlighed, bæredygtighed, dyrevelfærd, sundhed, gennemskuelighed mm. Det skaber nye og andre muligheder for landmanden til at sætte sig i førersædet for egen forretningsudvikling og få en større andel af forbrugerkronen. Det kan være gennem forædling af egne råvarer i større eller mindre grad hjemme på gården, eller det kan være gennem direkte, lokal afsætning. Forbrugerne herhjemme og på eksportmarkederne bliver mere og mere bevidste om, hvor og hvordan deres fødevarer bliver produceret. Der er en øget villighed til at betale for kvalitet og merværdi. Det er de nye markedsvilkår, som dansk landbrug skal udvikle sig til at honorere.

Hvem skal skabe forandringen? - Økologi på alle fødevarerelaterede uddannelser
Den nuværende regering mener, at økologisk landbrug er et hovedspor i fremtidens danske landbrug. Det er jeg naturligvis meget enig i. Det er der, gevinsterne jf. ovenstående ligger for både forbrugere, landmænd, dyr, natur, miljø, klima og grundvand. Kunsten for politikerne bliver at stimulere til, at den økologiske del af landbruget kan vokse sig stor nok til at kalde sig et hovedspor.

Her er det helt afgørende, at næste generation af ikke bare landmænd, men også køkkenpersonale og folk i andre fødevarerelaterede funktioner får viden om økologi og bæredygtighed gennem deres uddannelse. De tilbagemeldinger, vi får fra personalet i køkkener, som lægger om til økologi, er, at de er glade for at genopdage og få lov at udfolde deres håndværk igen. Det taler næste for sig selv - økologi bør være en del af alle fødevarerelaterede uddannelser.

Giv plads til økologer i uddannelsesudvalg
Undervisningsministeren har bedt Fællesudvalget for Landbrugsuddannelsen om at tage initiativ til at indføre mere økologi i teori og praksis i landbrugsuddannelsen. Det er skridt i den rigtige retning. Der er brug for, at landbrugsuddannelsen redesignes med en selvstændig øko-faglinje. Landmanden og hans/hendes viden om planters, dyrs og miljøets gensidige indvirkning på hinanden er i centrum i økologien. Det er ikke noget, man lærer ved at have et valgfag eller et par temadage om økologi på landbrugsskolen. Der skal meget mere til.

Økologisk Landsforening har netop ansøgt om at komme med i Fællesudvalget for Landbrugsuddannelsen. Vi finder det helt naturligt, at med et regeringsmål om en fordobling af det økologiske landbrug inden for otte år så må man trække på de bedste kompetencer og ekspertiser på området, og derfor bør Økologisk Landsforening have en plads i det udvalg, der former fremtidens danske landmænd. Det er dem, der skal genrejse erhvervet, og det er derfor dem, der har brug for at blive klædt bedst muligt på til at møde kravene i et moderne fødevaremarked, hvor forbrugerne vægter andet end størst mulig mængde til lavest mulige pris.

Forrige artikel Tankeløse offentlige massefyringer  Tankeløse offentlige massefyringer Næste artikel Lav nu en handlingsplan mod madspild Lav nu en handlingsplan mod madspild