Selina Juul: Man kan ikke tænke cirkulær økonomi uden at tænke madspild

DEBAT: Kampen mod madspild er et vigtigt greb for at sikre en cirkulær økonomi. Men det er uholdbart, at kampen primært udkæmpes på skuldrene af frivillige borgere og organisationer, og derfor er det på tide med en fond for diverse cirkulære projekter, skriver Selina Juul.

Af Selina Juul
Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad

Nogle gange går der en del mad til spilde i Danmark. Ikke fordi maden er ikke god nok til at blive spist – men fordi maden ikke er god nok til at blive solgt. Det kan skyldes madens kosmetiske fejl og deslignende. Men der er håb at hente.

Når der tales om cirkulær økonomi, er det vigtigt, at man berører madspildsproblematikken. Heldigvis har regeringen stort fokus på madspild, senest i regeringens nye Strategi for cirkulær økonomi, som beretter, at regeringen også vil arbejde for at etablere en ny madspildstænketank. Sidstnævnte er jeg lidt stolt af, da jeg er ophavsmand til idéen om tænketanken.

På 10. år arbejder Stop Spild Af Mad-bevægelsen utrætteligt på at holde fokus på madspild i Danmark. Og selvom der er lang vej endnu, er vi på rette vej.

Madspild er i fokus i hele værdikæden fra jord til bord, og det er blevet et konkurrenceparameter hos detailhandlen. Lige om lidt taler jeg på et arrangement om madspild i New York i forbindelse med FN's Generalforsamling, som en del af de globale ambassadører for FN’s bæredygtighedsmål, Champions 12.3.

Den danske kamp mod madspild er i den grad nået ud over landets grænser.

Madspildskampens rugbrødsarbejdere og helte
Der er forskel på forebyggelse og reduktion af madspild. Og når vi taler om reduktion af madspild, er der mange fantastiske frivillige organisationer i Danmark, som gør et solidt stykke arbejde for at redde de mange tons mad fra at blive til affald – og samtidig sørge for gode og nærende måltider til Danmarks hjemløse og socialt udsatte.

Deres mange frivillige er madspildskampens rugbrødsarbejdere, som sørger for, at madspild bliver til måltider. Se bare et lille udpluk af disse mange, ofte usynlige, madspildshelte beskrevet med deres egne ord i dokumentationsboksen. 

Fællesnævneren for alle disse – og mange flere – organisationer er, at de knokler hårdt og ulønnet hver dag for at reducere madspild i Danmark.

Men det er ikke holdbart, at frivillige og private danskere i det lange løb skal have ansvar for at reducere det gigantiske madspild i Danmark, der løber op i 700.000 tons om året.

Efter ti års kamp mod madspild er det måske i den grad på tide at skabe en fond for diverse cirkulær økonomi- og madspildsprojekter, som netop vedvarende kan støtte gode initiativer som disse. Kampen mod madspild skal ikke bæres på de private og velmenende danskeres skuldre.

Forrige artikel Horesta: Der skal strammes op for at skabe fair og lige konkurrence Horesta: Der skal strammes op for at skabe fair og lige konkurrence Næste artikel Danish Crown: Fremtiden er bæredygtig – også for kød Danish Crown: Fremtiden er bæredygtig – også for kød