Rugbrød fremmer karrieren

DEBAT: Alle børn har ret til et sundt måltid mad i skolen, skriver Kost- og Ernæringsforbundets formand.

Af Ghita Parry
Formand for Kost- og Ernæringsforbundet 

At en sammenklappet fiberrig rugbrødsmad med lidt pålæg imellem er karrierefremmende er måske ikke indlysende for børn i skolealderen.

Men det er den.

Alt for mange børn er sløve, rastløse og har svært ved at koncentrere sig, fordi de ikke har fået en sund frokost. Måske har menuen ved frokosttid stået på to poser chips, et stykke pizza eller et pølsehorn og en halv sodavand.

God frokost giver høje karakterer
Og det er ikke fødevarer, der giver energi til arbejdet i skolen og en aktiv fritid. En norsk undersøgelse har faktisk for nylig vist, at de børn, der spiser frokost hver dag, også får de højeste karakterer.

Derfor er det glædeligt, at flere og flere skoler nu seriøst har udarbejdet kostpolitikker og følger dem.

Og rigtig mange offentligt finansierede køkkener laver i dag - ud over maden til kommunens ældre - også sund og nærende mad til skolebørn i mange af landets 1700 folkeskoler. Alene i Københavns kommune laver Centralkøkkenet i De Gamles By i dag frokostmad til 49 skoler.

Senest har landbrugets investeringsselskab skudt millioner i et selskab, der producerer mad til skolebørnene i 25 skoler i hovedstadsområdet og i Vejle, skriver dagbladet Børsen.

Samtidig tilbyder fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) eleverne på 250 skoler to måneders gratis frugt efter næste sommerferie. Og familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) vil gøre det lettere for kommunerne at udarbejde en kost- og motionspolitik for børn og unge og har forslag om, at der skal være forældrebetalte madordninger på skoler.

Lang vej igen
Men trods de positive tendenser er der lang vej igen, før hovedparten af skolebørnene kan få sund mad i skoletiden. For alle børn har ret til et ordentligt måltid på deres skole. Sund og ernæringsrigtig mad, som giver dem kræfter til at udfolde sig i det børneliv, de lever.

Og bagerens frokostboller eller supermarkedets frokosttilbud har næppe den næring, der skal til, for at børnene får det nødvendige brændstof, der gør, at de er vågne og kan lære noget. Det forudsætter kost- og ernæringsfaglig viden.

Uanset hvem leverandøren er, skal skolemaden naturligvis kunne leve op til de offentlige anbefalinger, være varieret, indeholde de nødvendige fibre og maksimalt indeholde 30 procent fedt.

Vi er på vej i dag. Forhåbentlig får endnu flere børn fremover chancen for en sund skolefrokost, så de kan få et aktivt og sundt liv - på den ufede måde.

Forrige artikel Ernæringsmærke kræver politisk medansvar Næste artikel Barfoed: Myndigheder arbejder effektivt