Regeringens energipolitik rammer skævt

DEBAT: Regeringens oplæg til et nyt energiafgiftssystem er skuffende for fødevareerhvervet, skriver Peter Gæmelke.

 

Af Peter Gæmelke,
præsident for Landbrugsraadet

De politiske partier har i det sidste års tid stået i kø for at komme med visionære udmeldinger om den fremtidige energipolitik, og regeringen forhandler i disse uger om en ny energistrategi, som forhåbentligt kan munde ud i et bredt forlig inden sommerferien.

I jordbruget og fødevareerhvervet er vi glade for, at energien er højt placeret på den politiske dagsorden. Det er også tilfældet i USA, i de nye vækstlande som Kina, Indien og Brasilien og i EU-regi. Det viser, at energipolitikken er yderst central for fortsat vækst og velstand. Hertil kommer energipolitikkens stærke sammenhæng til væsentlige dele af klimapolitikken, som bliver en stadig større "driver" i såvel international som national politik.

Politikere skal vise handlekraft
Nu er tiden inde til at vise, at danske politikere har vilje og handlekraft til at få de mange nye og fine visioner og ideer omsat til konkret politik. Hvis det ikke sker, så bliver vi ikke det udstillingsvindue, vi skal være på energi- og miljøområdet op til klimatopmødet i Danmark i december 2009.
 
I fødevareerhvervet støtter vi en visionær energipolitik, der omlægger energiforbruget fra fossile brændsler til mere miljøvenlige brændsler. Vi støtter øget brug af markedsbaserede instrumenter i energipolitikken. Og vi støtter øget forskning og udvikling i nye effektive energiteknologier. Tillige er det helt afgørende - af konkurrencemæssige hensyn - at vi får en mere fælles energi- og klimapolitik i EU-landene.

Regeringen har i sidste uge spillet ud med en reform af energiafgiftssystemet. I fødevareerhvervet har vi i mange år argumenteret for en omlægning, så det i langt højere grad afspejler de miljø- og energimæssige prioriteringer frem for at tjene et statsfinansielt formål.

Skuffende oplæg
Regeringens oplæg hertil er skuffende. For det første tager man ikke for alvor fat på at få afskaffet den danske dobbeltregulering af CO2. Efter at CO2-kvotedirektivet er indført, er der ikke nogen miljømæssig begrundelse for at opretholde en CO2-afgift på erhvervslivets energiforbrug. Vi erkender, at man gør noget, som trækker i den rigtige retning, men det er slet ikke tilstrækkeligt. Lad os få CO2-afgiften helt fjernet på erhvervslivets energiforbrug. For det andet vil man indføre en ny NOx-afgift. Det er efter vores opfattelse en ren ny skat, som vi tager afstand fra, og som rammer erhvervslivet både direkte og indirekte ved, at kraftværkerne vælter deres afgift over på energiregningen.

Regeringen er selv klar over, at den foreslåede omlægning rammer skævt og forsøger at kompensere for dette ved at indføre nye tilbageføringsordninger. Her må vi blot konstatere, at det atter er jordbruget, der skal holde for, da regnestykket ikke går op for vores vedkommende. Det er ganske enkelt uacceptabelt. Vi må i det mindste kræve fuld kompensation, så den nuværende ubalance i CO2-afgiftsystemet ikke forværres yderligere til ugunst for dansk landbrug og fødevareindustri, der som eksporterhverv er meget afhængige af, at konkurrenceevnen ikke forringes.

Endelig ønsker vi også, at politikerne viser handlekraft med hensyn til at få skabt de nødvendige rammevilkår for biogas og biobrændstoffer. Biogas er et af de billigste klimainstrumenter at anvende, og skal Danmark ikke komme total bagud på biobrændstofområdet med hensyn til andre lande, så skal vi i gang nu.

Forrige artikel Vi undrer os Vi undrer os Næste artikel Dansk Erhverv: Vi river ikke ned - vi bygger op