Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves

DEBAT: Hvis de konventionelle landmænd skulle betale for de skader, de har påført samfundet, ville vi ikke have et eneste konventionelt landbrug, skriver biodynamisk landmand Niels Ole Knudsen i et svar til Bæredygtigt Landbrugs Vagn Lundsteen.

Af Niels Ole Knudsen
Biodynamisk landmand
 
Foranlediget af direktør Vagn Lundsteens indlæg på Altinget.dk den 3. april 2014, kan jeg knytte følgende kommentarer. 
 
Her i huset er vi økologer, biodynamikere og medlemmer af den danske Folkekirke. Så ja, vi er religiøse. 
 
Som religiøse, har vi også stående på vores opslagstavle: Lad os bede en fællesbøn for de konventionelle landmænd og de konventionelle havefolk, lad os alle bede, "Fader, tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør".
 
Eller som vi også siger: Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves. 
 
Hvis de konventionelle landmænd skulle betale for de skader, de har påført samfundet og samfundene rundt om i denne verden, i form af væsentlig reduceret biodiversitet, kemi i vores drikkevand og kemi i menneskehedens lemmer og kroppe, ville vi ikke have et eneste konventionelt landbrug.
 
Som "religiøse" kan vi konstatere, at der vel aldrig er nogen, der har formået at aflive så mange individer i denne verden som den kristne menighed i den vestlige verden.
 
Såvel landmænd som forbrugere har deres del af ansvaret. Mellem 70 til 80 procent, i gennemsnit, af vores biodiversitet er aflivet siden 1970'erne, det være sig fugle, padder, insekter, orme og mikroorganismer med videre. 
 
For at bevæge os over i et andet fag, nemlig forstvæsenet, så kan vi se, at Hr. Vagn Lundsteen og hans ligesindede sidder og saver i den gren, de selv sidder på.
 
"God tur."

Forrige artikel Danske Svineproducenter tager fejl Danske Svineproducenter tager fejl Næste artikel Økologi - fornuft eller religion? Økologi - fornuft eller religion?