Danske Svineproducenter tager fejl

DEBAT: Danske Svineproducenters formand rammer forbi, når han kritiserer den økologiske svineprodution, skriver Økologisk Landsforenings svineformand, Randi Vinfeldt.

Af Randi Vinfeldt
Formand for de økologiske svineproducenter i Økologisk Landsforening
 
Henrik Mortensen, formanden for Danske Svineproducenter, skælder i et debatindlæg på Altinget | Fødevarer den 24. april under overskriften "Økologismen kan godt irritere mig" ud på såvel den økologiske svineproduktion som regeringens politik på området. 

HM beskylder blandt andet den økologiske svineproduktion, som han i sit indlæg betegner som "helt ubetydelig" og et "middelalderligt produktionssystem", for sammen med regeringen at sætte økologisk produktion op på en "piedestal på basis af simpel uvidenhed eller bevidst ignorance" og for at støtte og fremhæve økologisk produktion på bekostning af konventionel. 

Hvor er beviserne?
HM gør sig ikke den ulejlighed at præsentere et eneste konkret eksempel på, at økologisk svineproduktion fremhæves på bekostning af konventionel. Sagen er nemlig den, at der ikke er nogen. Det er ikke de økologiske producenter, der kritiserer vores konventionelle kollegaer. 
 
Det økologiske svinekød koster mere i handlen, og derfor skal vi som producenter naturligvis oplyse forbrugerne om, hvad merprisen dækker over.
 
For eksempel at søerne lever på friland og aldrig fikseres, at halekupering er forbudt, at slagtesvinene har masser af rodemateriale i stalden og adgang til det fri, at pattegrisene går hos deres mor på friland i minimum syv uger, at vi ikke anvender kunstige aminosyrer eller gmo i grisenes foder osv.
 
En del forbrugere stiller så det naturlige, opfølgende spørgsmål, "hvordan ser de tilsvarende forhold ud for grisene i det konventionelle system"? Det svarer vi så på, sagligt og nøgternt – uden at pege fingre ad nogen – og så må folk selv drage deres egne konklusioner og træffe deres valg ved køledisken.
 
Jeg kan i den forbindelse nævne, at selvsamme dag, som Altinget.dk bragte HM's indlæg, offentliggjorde Danmarks Statistik nye tal, som viste, at salget af økologisk svinekød voksede med 18 procent i 2013. 

Vi skal huske fakta i debatten
At fortælle forbrugerne, at økologiske grise kommer ud, mens de konventionelle ikke gør, er ikke at fremhæve sig selv på andres bekostning, det er faktuel forbrugeroplysning.
 
Hvis man bliver irriteret over at blive konfronteret med fakta om det produktionssystem, man selv repræsenterer og er en del af, så er der måske grund til at kigge indad frem for at skyde løs på budbringeren.
 
HM skriver i sit indlæg, at han og andre, der arbejder i den konventionelle svineindustri, har krav på at nyde samme respekt fra det omkringliggende samfund som sine økologiske kolleger. I min verden er respekt ikke noget, man har krav på. Det er noget, man gør sig fortjent til. 

Økologi er ikke perfekt - men husker selverkendelsen
Økologisk svineproduktion har sine udfordringer. Det lægger vi ikke skjul på, men er meget åbne omkring. Selverkendelse er første skridt i retning af at gøre tingene bedre.
 
En produktionsform, der sikrer dyrenes trivsel og velfærd blandt andet ved, at de kommer ud i det fri, giver udfordringer, når de roder i jorden og efterlader deres skidt derude. Og landmænd og svineproducenter sammen med forskere og kolleger gør en stor indsats for at sikre, at det ikke belaster jorden eller vandmiljøet - og udvikler hele tiden den økologiske svineproduktion også på den front. 

Fra vores "helt ubetydelige" del af svineproduktion vil vi hellere bruge energien på at samarbejde med konventionelle svineproducenter om løsninger på nogle af de problemer, vi har til fælles. For eksempel, at danske grise er fremavlet til at få flere pattegrise, end de har patter, og at alt for mange pattegrise dør som resultat.
 
Lad os samarbejde om et avlsarbejde, der løser dette fælles problem, frem for at spilde egen og andres tid på retorisk mudderkastning. 

Forrige artikel Afgifter er en trussel mod produktionsarbejdspladser Afgifter er en trussel mod produktionsarbejdspladser Næste artikel Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves