Mænd dominerer dagligvarekoncerners bestyrelser trods mål om flere kvinder

COOP, Salling Group og Dagrofa har alle sat mål for ligestilling i deres bestyrelser. Ingen af dem har nået målene, men især Dagrofa halter bagefter. Det går ikke hurtigt nok, siger Lasse Bolander, bestyrelsesformand i COOP.

Verdensmål 5 om ligestilling er fremhævet, uanset om man åbner en CSR-rapport hos COOP, Salling Group eller Dagrofa.

De tre dagligvarekoncerner, der tilsammen har en årlig omsætning på omkring 100 milliarder, har også alle målsætninger om at få flere kvinder ind i deres bestyrelser.

Konkret betyder det, at det underrepræsenterede køn i bestyrelserne skal udgøre mindst 40 procent. Når målet ikke sættes ved præcist 50 procent, skyldes det matematik, altså at en bestyrelse bestående af fem mennesker ikke kan blive mere lige end 60 procent til det ene køns fordel. 

Alle koncernerne er et stykke vej for at nå det mål. Nogen et længere stykke vej end andre.

Dagrofa længst bagefter

Koncernen bag blandt andet Meny og Spar-butikkerne, Dagrofa, klarer sig suverænt værst.

Nul kvinder er der blandt de medlemmer af Dagrofas bestyrelse, der er valgt på generalforsamling.

Sammensætningen har ifølge koncernens CSR-rapport været den samme siden 2018, trods en åbning i 2020 hvor en ny mand dog blev valgt ind. 

"Det er ærgerligt at se, hvor stor kløften nogle gange er mellem værdier og virkelighed. Hvis virksomheder eksekverede lige så dårligt på deres øvrige strategi, som de gør her, så ville de ikke have en god forretning," siger Nina Groes, stifter af foreningen Divérs og tidligere direktør i Kvinfo.

Bestyrelsesformand i Dagrofa ApS, Jesper Lok, vil ikke stille op til interview, men har sendt et skriftligt citat:

”I Dagrofa har vi sat et mål om at have minimum et kvindeligt medlem af bestyrelsen. Det er desværre ikke lykkedes endnu, men der arbejdes på det,” lyder det.

Det fremgår ikke af svaret, hvordan der arbejdes på det, selvom Altinget havde spurgt om netop det.

Medarbejderrepræsentanter

Dagrofas bestyrelse har ét kvindeligt medlem, men hun er medarbejderrepræsentant og dermed ikke omfattet af målsætningen.

Den opgørelsesmetode gælder alle tre koncerners målsætninger og er ”helt efter bogen”, siger Jytte Nielsen, informationsspecialist i kønsforskning ved Det Kongelige Bibliotek.

”Historisk har man set, at kvinder har været mest repræsenteret i bestyrelser som medarbejderrepræsentanter,” forklarer Nina Groes.

{{toplink}}

Bestyrelsesformand: En udfordring

Samme tendens så man uden undtagelse også hos de tre dagligvarekoncerner, indtil for nylig hvor en kvindelig medarbejderrepræsentant blev stemt ud af COOP Danmarks bestyrelse, og to mænd blev stemt ind.

Den nye sammensætning af medarbejderrepræsentanter har trukket andelen af kvinder ned fra 30 procent til 18 procent.

”Det er er da en udfordring, at alle dem, der blev valgt, var mænd,” siger Lasse Bolander, der er bestyrelsesformand for både COOP Danmark og andelsselskabet COOP amba.

”Det er da også noget, jeg har tænkt mig at drøfte med medarbejderrepræsentanterne. Nu er der nogle år inden næste valg, og så må vi gøre noget for at skabe bevidsthed,” siger Lasse Bolander.

Diversitet

Lasse Bolander har siddet på de to formandsposter siden 2008, og han har med egne ord været en del af bestyrelseslivet længe nok til at kunne huske bestyrelsesmøder, hvor der kun var mænd.

”Det ændrer dynamikken og samarbejdet, når der er større diversitet,” siger han.

”Bestyrelsen får i højere grad et 360 graders blik på en problemstilling, hvor den mere klassiske bestyrelse ville have et mere enøjet fokus på bundlinjen,” siger Lasse Bolander.

Selvom COOP er foran konkurrenterne, er han ikke tilfreds med koncernens placering i statistikken.

”Det går fremad, men det går jo ikke hurtigt. Vi må konstatere, at det tager længere tid, end vi nok havde håbet,” siger han.

Demokrati er demokrati

I COOP er det Landsrådet, der som øverste myndighed vælger, hvem der skal sidde i COOP ambas bestyrelse – modsat COOP Danmark, hvor Lasse Bolander og co. selv kan rekruttere.

Derfor er der – ligesom med medarbejderrepræsentanterne – grænser for, hvad han som bestyrelsesformand kan gøre. Også selvom ligestillingsmålsætningerne gælder begge bestyrelser.

”Formanden har én stemme, han kan afgive, og én, han kan tale med. Jeg kan ikke gøre andet. Det, vi kan gøre, er at hele tiden opfordre folk til at stille op,” siger Lasse Bolander.

”Demokrati er demokrati. Man skal også passe på med at sætte regler for det. Og hvis man skal gøre det, så må man starte fra toppen og indføre kvoter i Folketinget, så man lettere kan retfærdiggøre det,” siger Lasse Bolander.

Altinget har bedt Salling Group om et interview. Koncernen har mandag efter denne artikels publicering sendt en mail, hvor en pressemedarbejder henviser til målet om 40 procent kvinder i bestyrelsen inden udgangen af 2025. 

Forrige artikel Klimamærke er på vej: Her er fire store spørgsmål, regeringens arbejdsgruppe skal svare på Klimamærke er på vej: Her er fire store spørgsmål, regeringens arbejdsgruppe skal svare på Næste artikel Regeringen presses fra højre og venstre: Mindst ti procent af havet skal lægges urørt Regeringen presses fra højre og venstre: Mindst ti procent af havet skal lægges urørt