L&F: Forbedringer af grisens vilkår er et dagligt faktum

DEBAT: Danmark producerer svinekød af høj kvalitet, hvilket er vigtigt for Danmark som eksportland. Og der er allerede flere initiativer, som skal sikre svinenes velfærd, skriver direktør for VSP, Nikolaj Nørgaard, i et svarindlæg til Per Clausens (EL) kritik af svins vilkår.

Af Nikolaj Nørgaard
Direktør, VSP (Videncenter for Svineproduktion)

Svinebranchen deltager aktivt i det politiske arbejde på Christiansborg omkring alle rammevilkårene for de danske svineproducenter. Det gør vi for at sikre, at der også i fremtiden kan produceres svinekød af høj kvalitet i Danmark. Men jeg kan godt blive i tvivl, om Per Clausen fra Enhedslisten ved, hvor langt vi allerede er i dag i de danske svinestalde, når det kommer til fx velfærd og miljø. Derfor vil jeg som det første gerne invitere dig med ud på en svinebedrift og se grise, der trives.

Vi lever af sunde og stærke grise. Vi bliver i de politiske forhandlinger, selv når de er hårde, og vi går i dialog omkring vores dyrs velfærd. Derfor ser vi ligesom Per Clausen frem til det videre politiske forløb omkring Arbejdsgruppen for hold af svins anbefalinger. Men her er det vigtigt at forstå, at verdens grise ikke får det bedre ved at stille meget skrappe rammevilkår i Danmark, så produktionen flytter og tager gode arbejdspladser med sig. Se blot på den svenske svineproduktion, som nu søger EU-tilskud for at kunne opretholde en hjemmemarkedsproduktion.

Men grisens trivsel hænger ikke kun sammen med det politiske arbejde.

Der er flere initiativer 
Det er mellem hænderne på den enkelte producent og medarbejderne, at grisen trives. Af den grund satte vi i branchen selv en række initiativer i gang i 2011 for at forbedre grisens liv og velbefindende, ligesom vi begyndte en debat om velfærd internt i branchen. Det blev til en velfærdspolitik for svinebranchen lavet af svineproducenter fulgt op af konkrete værktøjer til svineproducenten, så målene kan nås til gavn for alle.

Målene er at reducere dødeligheden med 10 pct. inden 2020, slippe 10 pct. af søerne løs også i diegivningsperioden og i løbestalden, at tage endnu bedre hånd om de få syge dyr samt sænke antibiotikaforbruget. Sidstnævnte er vi allerede kommet langt med og er frivilligt stoppet med brugen af de humankritiske antibiotika. Med hensyn til sult, så fodrer vi efter, at vores dyr er i god form, dvs. ikke for fede og ikke for tynde.  Det er i øvrigt den samme måde, som min dyrlæge siger, at jeg skal fodre min hund på derhjemme.

Vil EL samarbejde?
Vil Enhedslisten være med til en udvikling ad samarbejdets vej og nå resultater sammen med danske svineproducenter til gavn for grisene her i landet og resten af verden? Det håber jeg. Jeg ved også, at Enhedslisten ikke normalt viser nogen lyst til at sikre en dansk produktion af svinekød. Det er derfor glædeligt, at Henning Hyllested fra selvsamme Enhedslisten så overdrevet entusiastisk går ind i debatten om lukningen af et svineslagteri i sin vælgerkreds. Men om det er andet end et ønske om stemmer til næste valg, det er op til en individuel vurdering.

 

Forrige artikel EL: Forbedring af svins vilkår er et krav EL: Forbedring af svins vilkår er et krav Næste artikel Skal vi kun tænke selv i arbejdstiden?