Skal vi kun tænke selv i arbejdstiden?

DEBAT: Det er på tide at gøre op med de mange forbud og den adfærdsregulering, vi møder i vores forbrugerliv. For danskerne kan godt tænke selv, siger fødevarepolitisk chef hos Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen, i dagens indlæg.

Af Lotte Engbæk Larsen
Fødevarepolitisk chef, Dansk Erhverv 

Er der noget, der er i høj kurs på de danske arbejdspladser i disse år, så er det medarbejdere, der tænker ud af boksen, er handlekraftige og super innovative. Politikerne taler også gerne højt og længe om disse dyder, som er helt afgørende i konkurrencen med andre lande - og man forstår, at danskerne mestrer dem i særlig grad.

Paradoksalt nok forsvinder troen på de selv samme evner i det øjeblik, vi bevæger os væk fra arbejdspladsen og ind i privatlivet. For lige så snart vi får fri, så er der en tendens til, at det er vigtigt at vejlede os, hjælpe os med at styre vores eget liv og suspendere det personlige ansvar.

Der er et utal af eksempler.

Joe & the Juice fik problemer, da myndighederne opdagede, at juicebaren solgte en juice med navnet "Go Away Doc". Det kunne jo være, at nogle borgere tog det bogstaveligt. Gudskelov kom myndighederne på bedre tanker, men at kunne træffe en sådan afgørelse i første omgang, siger vist alt..

En anden tanke har været at usynliggøre tobaksvarer bag forhæng eller i skabe i butikker. Naturligvis for ikke at friste os over evne. Vi er alle enige om, at tobak på ingen måde er sundt og aldrig bliver det. Men at tro, at man kan snyde borgerne ved at gemme varerne af vejen, er da i den grad et skyggespil og at forklejne danskernes intellekt.

Mængdetilbud er også en klassiker i diskussionen om adfærdsregulering. Meningen er naturligvis at hjælpe folk med at undgå alt for gode tilbud, som de så - utilsigtet - indtager for meget af. Danskerne kommer til at købe to styk eller en stor pakke, og det er åbenbart per definition dårligt. Uanset husstandens størrelse, og om der kommer gæster eller ej. At danskerne så er så tænksomme, at de kører til grænsen for at købe rigtig store pakker og mængder med lav moms og uden afgifter, ja, det er så en anden snak...

Der er med andre ord en forestilling hos nogle politikere og meningsdannere om, at man kan "snyde" borgerne til at være fornuftige, sunde og samfundsgavnlige ved at indføre diverse regler og forbud.

Men hvorfor ikke stole på danskernes egen beslutningsevne og understøtte det personlige ansvar? Hvis vi kan være ansvarlige, tænkende og kreative individer på arbejdspladsen, hvorfor skulle vi så ikke også kunne udøve en vis omtanke og viljestyrke i privatlivet?

Kan det virkelig passe, at vi kun skal tænke selv mellem kl. 9 og 17?

 

 

Forrige artikel L&F: Forbedringer af grisens vilkår er et dagligt faktum Næste artikel Biologisk produktion er en dansk vinderteknologi Biologisk produktion er en dansk vinderteknologi