Landbrugskommission: Visionært eller syltekrukke?

STAFET: Det er essentielt, at en ny landbrugskommission fokuserer på landbrugets og fødevareindustriens indtjening og konkurrenceevne for at sikre den danske velstand. Sådan lyder det fra Henrik Zobbe, som er den første debattør i Altinget | Fødevarers DEBAT-STAFET.

Af Henrik Zobbe
Direktør for Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet.

Udfaldet af folketingsvalget i sidste uge var jo som bekendt en sejr til rød blok og dermed udsigter til en ny politisk linje, herunder også på det landbrugs- og fødevarepolitiske område, hvor fronterne har været trukket skarpt op de sidste år. Den forhenværende regerings liberalisering af landbrugsloven og Grøn Vækst initiativ skabte ikke ligefrem jubel i den røde blok, og en af de mest fremtrædende ideer både før og under valgkampen har været etablering af en landbrugskommission, der skal samlede trådene og fremlægge en fremadrettet politik for et bæredygtigt og miljøvenligt landbrug i Danmark. Det må derfor forventes, at en sådan kommission blive nedsat, når regeringsforhandlingerne er tilendebragt.

Nødvendigt at tænke samfundsøkonomisk
Som udgangspunkt hilser jeg en landbrugskommission velkommen af flere grunde: Det er nødvendigt med en mere langsigtet landbrugspolitik, der kan balance erhvervets muligheder for indtjening med den nødvendige regulering af erhvervets negative påvirkning af miljø, natur og klima. Som udgangspunkt var Grøn Vækst en god ide. Planen mangler dog en hel del omkring sikring af erhvervets langsigtede konkurrenceevne og mere overordnede samfundsøkonomiske argumenter. Set udefra var den politiske proces omkring Grøn Vækst meget svær at overskue. Det helt store problem var, at den samlede plan ikke var defineret og funderet i en overordnet samfundsøkonomisk analyse med udgangspunkt i de samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger, planen ville medføre.

"Erhvervet har brug for langsigtede og stabile nationale politiske rammevilkår for at kunne tilpasse sig de internationale konjunkturer. Sker dette, er jeg sikker på, at erhvervet kan bringe traditionerne ind i fremtiden og udbygge de danske styrkepositioner på de globale markeder"

Tiden er nu inde til efterrationalisering. Processen kan stadig reddes, og det fortjener Grøn Vækst planen. En analyse vil kvalificere den politiske debat, de forskellige aktører vil nemmere kunne forstå hinandens synspunkter, og derved vil det være nemmere at forhandle sig frem til politisk forståelse og en mere acceptabel lovgivning for alle parter.

Indtjening og konkurremceevne er afgørende
Det er ekstremt vigtigt, at det samlede landbrugs- og fødevareindustris indtjening og konkurrenceevne bliver omdrejningspunktet for Landbrugskommissionens arbejde. Sikringen af den danske velstand gennem værdiskabelse, eksport og beskæftigelse må være placeret højt på den politiske dagsorden fremover, og netop den danske fødevareklynge er helt central for den danske økonomi og for de danske udkantsområder i særdeleshed. På Fødevareøkonomisk Institut arbejder vi i øjeblikket på en rammevilkårsanalyse for landbruget og fødevareindustrien. Rapporten offentliggøres i efteråret, og det er vigtigt, at resultaterne og konklusionerne bæres over som input til Landbrugskommissionen arbejde, hvor de kan videreudvikles til egentlige politikanbefalinger.

For mig at se bliver Landbrugskommissionens arbejde særdeles vigtigt og forhåbentlig ikke en syltekrukke, som nogle har antydet under valgkampen. Erhvervet har brug for langsigtede og stabile nationale politiske rammevilkår for at kunne tilpasse sig de internationale konjunkturer. Sker dette, er jeg sikker på, at erhvervet kan bringe traditionerne ind i fremtiden og udbygge de danske styrkepositioner på de globale markeder. Fødevareøkonomisk Institut er klar til at spille en nøglerolle i arbejdet. Jeg glæder mig til arbejdet.

Debatindlægget er også blevet bragt i Landbrugsavisen.

Forrige artikel Helt ad helvede til med madkulturen Næste artikel Appel til den nye fødevareminister