Ilt-svind: En røst fra fortiden?

DEBAT: Dagens debattør mener, at Dansk Landbrug udvander flere års indrømmelser til de grønne organisationer.

Af Kurt Bertelsen Christensen,
Formand for Levende Hav

Miljøansvarligheden i toppen af dansk landbrug blæser igen i vinden. Som en røst fra fortiden, skriver Dansk Landbrugs viceformand Henrik Høegh (HH) i Altinget 12/9, under overskriften ”Iltsvind er fra fortiden”, at der ”slås politisk plat” på situationen i Mariager Fjord, når politikere vil have strammet op på miljøgodkendelser til husdyrbrug.

HH henviser til miljøministeren, som han mener, frikender tidens landbrug for at være skyld i iltsvindet i de indre danske farvande og fjorde. Det er det varme vejrs skyld, skriver HH.

Fralægger sig ansvar
Viceformanden for Dansk Landbrug påstår uden tøven, at landbruget i dag er uden ansvar for, hvad der sker i Mariager Fjord og i de indre danske farvande og Østersøen.

Det er rystende og faktisk meget værre, end da landbrugets fhv. formand H.O.A. Keldsen forsvarede dansk landbrug for 20 år siden, thi Keldsen viste ikke bedre. Det er helt uantageligt, at ledelsen af dansk landbrug sætter sig til dommer over, om vi må nyde det gode vejr uden at have dårlig samvittighed over, at havet vender bunden i vejret.

Dansk Lanbrug skal ikke bestemme!
Det skal Dansk Landbrug sku ikke bestemme. Dansk Landbrug skal indrette sig efter naturen og ikke omvendt. Udover at give det gode vejr skylden, henviser HH til fortidens synder i landbruget, DMU rapporter og meget mere.

Men det er argumenter uden hold i virkeligheden, fortidens synder og det varme vejr er faktorer, som landbruget blot har at indrette sig efter.

Men det er tydeligt, at landbruget under denne regering har fået politisk vind i sejlene. Og man kan snart ikke åbne en avis uden at blive angrebet fra alle ender og kanter af folk, der føler sig kaldet til at forsvare landbruget og alt dets væsen.

Og fortsætter landbruget på den kurs, som viceformanden her udstikker, så får toppen i Dansk Landbrug også snart trukket alt det miljømedansvar i land, som Peter Gæmelke på vegne af dansk landbrug, har givet os de sidste 10 år.

Forrige artikel Iltsvind er fra fortiden Næste artikel Brødproducent: Tillad anprisninger af brød