Brødproducent: Tillad anprisninger af brød

DEBAT: Når man nu kender sundhedseffekten af fuldkornsprodukter, hvorfor så ikke tillade producenterne at anprise dem?

Morten Hellesen,
Adm. direktør, Lantmännen Schulstad

Industrien er lovgivningsmæssigt pålagt at tilsætte jod til salt, og nu snakkes der også om en mulig tilsætning af margarine til brug ved brødproduktion. Vi skal muligvis også mærke det på emballagen, fordi det angiveligt vil gavne folkesundheden.

Tankevækkende at man skal tilsætte ingredienser, som ikke naturligt forekommer i produkterne for at forbedre folkesundheden frem for at fokusere på fødevarernes naturlige funktionalitet. Hvorfor ikke starte med første trin, som må være at få lov til at tale om de ingredienser, som naturligt forekommer i produkterne.

Det vil også øge gennemsigtigheden for forbrugerne. Et godt eksempel er fuldkorn. Der er nemlig al mulig grund til at få folk til at spise flere fuldkornsprodukter, fordi vi kender fuldkorns positive indvirkning på folkesundheden.  

Omfattende dokumentation ligger bag
Der er omfattende videnskabelig dokumentation for, at fuldkorn nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kræft. Hertil kommer, at f.eks. rugbrød har et højt indhold af vitaminer og mineraler.

Og da f.eks. rugbrød er fattigt på fedt og sukker, har en kost rig på rugbrød en rigtig god ernæringsmæssig sammensætning.  Rugbrødet er den største bidragsyder til danskernes indtag af fuldkorn. Men forbruget af rugbrød er på vej ned - nærmere betegnet er forbruget af rugbrød næsten halveret de seneste 50 år. 

En måde at få danskerne til at spise flere fuldkornsprodukter på er, at de danske sundhedsmyndigheder tillader, at de må markedsføres for deres positive indvirkning på sundheden – at de må bære en såkaldt sundhedsanprisning.

Det er nu muligt indenfor EU-lovgivningen. En mulighed som bl.a. myndighederne i Sverige har åbnet op for, så den svenske fødevareindustri i dag kan anprise fuldkornsprodukter.

Mere innovation
Alle skriger på mere innovation af fødevareprodukter til gavn for forbrugerne. Ikke alene vil en anprisningsmulighed af fuldkorn formentlig øge danskernes forbrug af fuldkornprodukter, men det vil også øge incitamentet for industrien til at udvikle endnu sundere produkter.

Uanset hvilke fødevarer, sundhedsanprisninger i fremtiden må bruges om, er det vigtigt at undgå vildledning af forbrugerne, dvs. at dokumentationen skal være i orden. Dette gøres bl.a. ved at tage udgangspunkt i fødevarernes naturlige funktionalitet.

For fuldkornsprodukter er dokumentationen i orden – fuldkornsprodukter har allerede en fremtrædende placering i myndighedernes nye kostråd. Så lad os komme i gang – og i første omgang forsøge med anprisning af de ting, der forekommer naturligt i produkterne f.eks. fuldkorn.

Forrige artikel Ilt-svind: En røst fra fortiden? Næste artikel S: Fugleinfluenzaregler kan ikke overholdes